TIPSA OM ETT TRÄDGÅRDSEVENT I FORMULÄRET LÄNGST NER PÅ SIDAN.

 

 

Fruktutställning

13-25 september 2016

En kärnfull och inspirerande utställning om äpplen och päron i Herrgårdens södra flygel. Njut av ljuvliga dofter, färg och form. Sortbestämning den 18 september och på Mikaeli marknad 25 september. Passa på att gå en promenad i vårt klonarkiv av äpplen vid köksträdgården.

Plats: Herrgården, Fredriksdalsmuséer, Helsingborg

Mer info: Fredriksdal.se

Svamputställning

13-25 september 2016

Sveriges största svamputställning med hundratals arter från de skånska skogarna. Svampbestämning och rådgivning i Prästgården dagligen mellan klockan 11:00 - 16:00. Bli säker på dina svampar och få ut mer av ditt skogsbesök.

Plats: Prästgården, Fredriksdalsmuséer, Helsingborg

Mer info: Fredriksdal.se

 

Äppeldagar

17-18 september 2016

Musta dina egna äpplen eller få dina äpplen sortbestämda. Lär dig att beskära träd och att känna igen vanliga och ovanliga äpplen i vår stora äppelutställning. Ta med din bästa äppelkaka och var med i vår tävling. Fika äppligt på Café Sara Lisa. (Äppelutställningen kan även ses i Botaniska trädgården 20-25/9.)

Tid: 11-16

Plats: Linnés Hammarby, Uppsala botaniska trädgård.

Mer info om vad som gäller för sortbestämning och mustning: www.botan.uu.se

 

Äpplen och päron – fruktutställning

17-26 september 2016

I denna utställning står ca 300 olika sorters äpplen och päron på parad. Varje dag från klockan 12 till 16 under utställningen kommer våra fruktbestämmare att mot en mindre avgift försöka sätta namn på besökarnas okända sorter. Vi behöver då 4-5 välutvecklade frukter av varje sort. Fri entré.

Tid: 12-16

Plats: Stolpboden, Göteborgs botaniska trädgård.

Mer info: botaniska.se

 

Höstens skafferi

18 september 2016

En kulinarisk superdag i Botaniskas egen stil! Besök våra utställningar om svamp och äpplen. Få din egen frukt och svamp bestämd av våra experter. Möt västsvenska frukt- och svampodlare på den spännande minimarknaden där du även hittar fruktträd, bärbuskar och svampodlingar till trädgården. Möt Botaniskas trädgårdsmästare i Köksträdgården. Lär dig färga med svamp och konservera med gamla metoder. Guidad visning med chefsträdgårdsmästare Anders Stålhand till trädgårdens mest otippade ätbarheter.

Tid: 11-15

Plats: Göteborgs botaniska trädgård.

Mer info: botaniska.se

 

Växternas liv III: Höst i växternas värld

20-22 september 2016

Nu mognar och sprids frön och frukter. Pedagogiskt program med fokus på växternas årscykel och funktion för grundskolor. Obligatorisk föranmälan till hela eller delar av programmet. Botaniska trädgården.

Plats: Uppsala botaniska trädgård.

Mer info: www.botan.uu.se

 

Äppel päppel

20-25 september 2016

Utställning av ett 60-tal äppelsorter. Kom och lär dig mer om en av våra mest älskade frukter. Varför beskär vi äppelträd? Hur kommer kärnorna in i äpplet? Vilka sorter är härdiga att odla här? Utställningen avslutas med visning kl. 13 på Äpplets dag. Kurser kvällstid.

Tid: tis-fre 9-15, lör-sön 12-15 (kurser kvällstid, se program)

Plats: Orangeriet, Botaniska Trädgården, Uppsala.

Mer info: www.botan.uu.se

Äpplets dag – firas i hela landet

25 september 2016

Äpplets Dag – med fokus på svenska äpplen och äppelträd. Äpplets Dag infaller den 25 september varje år och firas över hela landet. Huvudsyftet med dagen är att öka intresset för och kunskapen om svenska äpplen och skötseln av fruktträd. Arrangör: Riksförbundet Svensk Trädgård

Hitta äppelaktiviteter och lägg gärna upp era egna äppelaktiviteter på www.facebook.com/appletsdag och på www.tradgardskartan.se

Mer info: www.appletsdag.se

 

Lökdag

25 september 2016

Workshop och försäljning av vårblommande lökar med en av Hollands största lökodlare. Rådas säteris trädgårdsmästare är också på plats och berättar om olika löksorter och hur man ska tänka när man väljer lökar. Fler än 600 sorter att välja mellan. Vi bjuder alla kunder på fem stycken klosterliljor. Servering.

11-15 försäljning av vårblommande lökar. 13-15 workshop med René Zijerveld och Gerben Tjeerdsma

Plats: Råda säteri, Mölnlycke

Mer info: Gothenburggreenworld.com eller Harryda.se/radapark

 

Odla i pallkrage

5 oktober 2016

Trädgårdsförfattaren Eva Robild föreläser om att odla i pallkrage – det smarta och lata sättet att odla alltifrån grönsaker till bärbuskar, sommarblommor, tulpaner, perenner och vitlök. Knep och genvägar till en lyckad odling! Eva Robild är frilansjournalist och författare till ett tiotal trädgårdsböcker. Hon är också redaktör för SVT:s program Trädgårdstider.  Eva säljer boken ”Odla i pallkrage” för 150 kr under kvällen. Kontant betalning.  Lotteri i pausen. Entré 100 kr för icke-medlemmar. Arrangör är Sollentuna Trädgårdsgille.

Tid: 19.00

Plats: Arena Satelliten, Allfarvägen 4, Sollentuna C

 

Växtloppis med STF

8 oktober 2016

I samband med Skånska trädgårdsföreningen höstmöte hålls även den traditionsenliga växtloppisen som medlemmarna håller i.

Tid: 11.00-12.45

Plats: Växthusvägen sydöst om pannrummet, Alnarp