Recept på syrensorbet

Förstora Vacker syrensorbet
Ingredienser:
  • 5 dl vatten
  • 2,5 dl socker
  • 5 dl vita väldoftande syrener, bara blommorna
  • 1 citron, saften
  • citronskal, samt lila och vita syrenblommor till dekoration

Så gör du:

Koka upp vatten och socker i en kastrull. Dra kastrullen från plattan, lägg i syrenerna och låt dem ligga och dra i cirka 10 minuter. Sila ifrån blommorna och låt svalna. Blanda ned citronsaften i lagen och ställ in i kylskåpet tills den kallnat.

Ta ut skålen och vispa lagen riktigt fluffig med en elvisp. Ställ in i frysen i 15 minuter. Ta ut och vispa igen. In i frysen i 15 minuter till och vispa därefter en sista gång. Frys i minst 1 timme före servering. Dekorera med färska syrenblommor och strimlat citronskal.

Recept på syrensocker

Förstora Blommigt socker

Gott att ha i te, till desserter och i baket.

Ta doftande, väl rensade syrenblommor utan fästen och varva med strösocker i en glasburk. Sätt på en söt tyghätta. Ge bort eller ställ fram på tebrickan.

Recept på syrensaft

Förstora Purpurfärgad blomsaft

Ingredienser:

  • 50 – 60 violetta blomklasar från syrener med mycket doft, det går bra att blanda sorter
  • 3 citroner
  • 2,5 liter vatten
  • 1,8 kilo strösocker
  • 60 g citronsyra

Om du vill: Tillsätt en droppe blå karamellfärg, då blir den rosa saften mer lila. Men var försiktig, det kan lätt bli för mycket!

Gör så här:

Skölj blomklasarna rena i kallt vatten. Riv skalet från citronerna och skiva frukten tunt. Koka upp vattnet.

Lägg blommor, socker och citronsyra i en ren hink. Häll över kokande vatten. Tillsätt rivet citronskal och citronskivorna, rör om försiktigt. Täck med plastfolie och låt stå kallt i 5 dygn. Rör om någon gång då och då så att sockret löser sig.

Sila, blanda eventuellt med karamellfärg och häll upp på väl rengjorda flaskor, cirka 5 liter. Förvara kallt. Smaken kan variera och ha inslag av rabarber, viol, rosor, lakrits och jasmin beroende på vilken sort som använts.