Det finns många olika arter av bladlöss i alla de färger, gröna, svarta, grå, röda, vita och gula. Man går där och vattnar i lugnan ro och så upptäcker man rätt vad det är att skotten på favoritplantan är helt invaderade av de små liven. Här är fem olika sätt att bekämpa dem:

1. Klämma ihjäl lusen

Precis det som står i rubriken - kläm. För den som inte är äckelmagad är det bara att dra fingrarna längst stjälken och klämma ihjäl bladlössen. Man får vara försiktig så att inte stjälkarna eller knopparna kläms sönder. Förmodligen det mest miljövänliga alternativet, men mycket kladdigt. Effektivt för att man på så sätt inte dödar några andra nyttoinsekter av misstag.

2. Spola bort lössen

Med en hård vattenstråle kan man spola ner bladlössen till marken. Lössen klarar inte att klättra upp igen, men det hindrar inte att nya ägg kan kläckas, så håll fortsatt koll. Inte lämplig metod för växter vars stjälkar lätt bryts av. Annars även det ett miljövänligt alternativ, men inget alternativ för den som har vattenbrist.

3. Låt nyckelpigorna göra jobbet

De söta skalbaggarna är glupska rovdjur med bladlöss högst upp på sin meny. Även deras larver äter bladlöss, så lär dig känna igen både larv och puppa, och var rädd om dessa.

Förstora Nyckelpiga, ägg, puppa och larv

Nyckelpiga, dess ägg, puppan nertill och larven till höger.

4. Spruta med såpvatten

Man kan köpa lusmedel eller blanda eget såpvatten som är lika effektivt. Se till att inte spruta i gassande sol, då plantan kan få brända blad och ta skada. Det går inte att spruta preventivt, för man måste träffa själva lusen. Såpvatten bryter ytspänningen så att vattnet tränger in i lusens andningsorgan och de drunknar. Lusen brukar sitta i toppen av skotten och på undersidan av bladen. Var noga med att spruta på alla du ser, för de är snabba att föröka sig. Upprepa behandlingen efter någon vecka.

Recept på såpvatten:

 

1 dl såpa + 5 l vatten (vissa rekommenderar T-sprit, men det är onödigt och vissa plantor kan ta skada av T-spriten). Återanvänd en urdiskad sprayflaska eller köp en större med pump på ett gardencenter, så slipper du få ont i handen av klämmandet.

5. Vattna, vattna, vattna!

En uttorkad planta har högre koncentration av sockerlösning vilket bladlusen gillar, och du får dem som ett brev på posten. Se till att vattna ordentligt, och ge gärna gödning. Köp starka och friska plantor och ge dem bra förutsättningar, så är de mer motståndskraftiga mot skadedjur och sjukdomar om de blir drabbade.

 

Förstora Karina Brozinic