Piet Oudolfs filosofi handlar mycket om att trädgården ska vara lika vacker på hösten och vintern som när den är i full blom. Därför väljer han noga ut plantor som är snygga även när de vissnat och låter dem stå kvar hela vintern. Att detta fungerar i svensk snö kan man se om man beger sig till hans nya perennpark i Skärholmen, eller till hans tidigare skapelse - Drömparken i Enköping.

Tre favoriter ur Piets nya rabatter

Förstora

Den rödorangea trädgårdssolhatten  'Rubinzwerg' är en stabil perenn, vars blommor ger sting åt rabatten.

Förstora

Balsamaster 'Harry Smith' som blommar juli till september i ljust violett med en gul mitt och mörka stjälkar. En riktig snygging i höstrabatten!

Förstora

Blodbräken är ett slags ormbunke som skiftar från brunrött till mörkgrönt och som väcker intresse i vilket woodland som helst. Härdighet C.

Använd växtlistan som inspiration till egna kombinationer. Piet Oudolf planterar gärna perennerna i stora grupper för mer effekt. Stora perennrabatter kan med fördel ersätta en svårskött gräsmatta.

Växtlista Skärholmen

Stefan Mattson, trädgårdsmästare på Svenska Bostäder som arbetat med genomförandet av perennaparken, blev belönad med Kungliga Patriotiska Sällskapets trädgårdsmedalj i år. Han var även stadsträdgårdsmästare i Enköping, vars parker kom på andra plats i tävlingen European garden award 2011 i kategorin "Innovative contemporary concept of design of a park or garden".