Såpa är naturligt och gör ingen skada på varken växter eller miljö. Därför kan du även spruta såpvatten på ätliga växter, men bör skölja av dem innan. Såpvatten fungerar såväl på bladlöss som spinn och hoppstjärtar. Det kan funka mot vita flygare, men de rackarna flyger lätt iväg, så var noga med att spruta flera gånger för att träffa.

Se till att inte spruta i gassande sol, då plantan kan få brända blad och ta skada. Det går inte att spruta preventivt, för man måste träffa själva bladlusen. Såpvatten bryter ytspänningen så att vattnet tränger in i lusens andningsorgan och de drunknar. Lusen brukar sitta i toppen av skotten och på undersidan av bladen. Var noga med att spruta på alla du ser, för de är snabba att föröka sig. Upprepa behandlingen efter någon vecka.

Recept på såpvatten:

 

1 dl såpa + 5 l vatten (vissa rekommenderar T-sprit, men det är onödigt och vissa plantor kan ta skada av T-spriten). Återanvänd en urdiskad sprayflaska eller pump.

 

Förstora Spraypump sparar händerna Tips: Köp en sprayflaska med pump i vår webbutik. Dina händer kommer att tacka dig! Man pumpar några gånger och arbetar upp ett tryck, så behöver man bara hålla in sprayknappen.

Den här modellen finns från 85 kr och det finns även större för större ytor. Köp här!

 

Förstora Karina Brozinic

Spara