Att tänka på vid bygge av fågelbad

När det kommer till kritan är ett fågelbad bara en ytlig vid skål för vatten, ofta på en dekorativ fot. Men det finns flera sätt att bygga ett fågelbad och roligast är att återvinna material. Innan du bygger ditt fågelbad ha detta i åtanke:

Rengör dina fågelbad ofta för att undvika bakterier och algbeläggningar. Några dagars mellanrum är ett bra riktmärke. Om du inte plockar in fågelbadet över vintern, bör du rengöra hela året om.

Placera fågelbaden öppet där rovdjur, som katter och hundar, inte kan gömma sig i väntan.

Fågelbad gjorda i material som inte är frosttåliga kan spricka vintertid. Det är säkrast att tömma och plocka in dem på frostfritt ställe.

Prova dessa kreativa gör-det-självidéer för fågelbad nedan och hälsa dina befjädrade vänner välkomna året om.

1. Blomsterkrukor och fågelbad i ett

Förstora Blomsterkrukor och fågelbad i ett

 Källa

Det roliga med det här tornet är att man själv kan anpassa färg och höjd. Ta vanliga terrakottakrukor med hål i botten. Ett armeringsjärn slås ner i marken och sedan träs alla krukorna på efter hand som de fyllts med jord. Längden på armeringsjärnet anpassas efter hur högt krukorna når och hur långt ner i marken järnet behöver förankras, så prova gärna först innan du du börjar bygga.

Krukorna kan målas med hobbyfärg som tål att stå utomhus och bli blöta. Fråga i färgaffären eller hobbybutiken, så hjälper de dig. Själva fågelbadet består av en grundare skål, som limmas fast i översta krukan. Här har de dekorerat med en fastlimmad plastfågel, som målats i samma färg som krukorna. När säsongen är över, kan krukorna monteras ner en och en, tömmas på jord och förvaras i ett frostfritt förråd. Full beskrivning finns under käll-länken.

2. Hjärtformat fågelbad i betong

Förstora Hjärtformat fågelbad i betong

Källa

Med kärleken till fåglarna! Ett hjärta gjuts i ett fyrkantigt betongblock. Det knepiga är att få till hjärtat. Det går att använda en hjärtskål eller hjärtformad bakform att trycka ner i betongenblocket. Har man inget som passar, kan man tillverka ett hjärta i trolldeg. När det torkat använder man det som form.

3. Utnyttja stubbar och fällda träd

Förstora Utnyttja stubbar och fällda träd

Källa

Den fula stubben kan bli en tillgång – använd den som fot till fågelbadet. Eller ta tillvara på lite av stammen från ett träd som stormen vält. Ett stort grunt keramikfat står stadigt på stubben. Kanske det enklaste fågelbadet att göra själv!

4. Skål på björkben

Förstora Skål på björkben

Källa

Ta fem tjocka grenar från en björk. Tänk på att de ska slås ner tillräckligt djupt i marken för att vara stabila även för tjocka duvor. Ca 20 cm kan vara lagom. Använd ett vattenpass för att se till så att benen hamnar på samma höjd. Balansera sedan på skålen. Just den här passar in med sin låga fot innanför benen, som extra stöd. Limpistol kan också hjälpa till för extra stöd. Det limmet lossnar lätt om man vill montera ner skålen sen.

5. Träskål på träben

Förstora Träskål på träben

En variant på det tidigare fågelbadet. Det görs på samma sätt. Nedanför är ytterligare en variant.

6. Avskalat och elegant fågelbad

Förstora Avskalat och elegant fågelbad

Källa

För denna variant tar man tre eller flera trästänger och målar dem i en mörkbrun färg. Det finns även kopparfärger som är så på ropet nu. Gör resten som exempel 4–5 ovan.

7. Ljusstake får nytt liv

Förstora Ljusstake får nytt liv

Källa

Många stora ljusstakar har en hålighet i mitten, speciellt om de är helgjutna. Utnyttja det och trä på ljusstaken på ett armeringsjärn eller pinne som slagits i marken. Då får man mer stabilitet i fågelbadet. På toppen limmas en skål fast. Om inte skål och stake har samma färg kan man måla allt. Eller varför inte spreja med hobby- eller metallfärg.

8. Hängande löv i betong

Förstora Hängande löv i betong

Källa

Gjut ett löv i betong och häng upp med hjälp av kedjor. Kedjorna är fästa i en lite större metallring på undersidan. Det ger stabilitet åt anordningen. Tänk på att hänga upp allt i en tjock gren, då betong väger en del.

9. Löv gjutna i betong

Förstora Löv gjutna i betong

Källa

Många har redan testat att gjuta i betong, och vet hur enkelt och kul det är. Testa gärna att måla med matt färg som här på bilden. För att uppnå bästa effekt målas inte kanterna, utan man tonar ut med hjälp av penseln. Efter någon säsong har fågelbadet fått patina.

10. Hängande fågelbad

Förstora Hängande fågelbad

Källa

Vira pinnar så att de bildar ett fågelbo. Måtta med skålen som ska bli fågelbad. Häng upp med snören eller kedjor. Fäst snörena i en liten ring undertill, så blir anordningen stabilare.

11. Fågelbad i mosaik

Förstora Fågelbad i mosaik

Källa

Otroligt snygga fågelbad i mosaik. Gjut basen själv till en oregelbunden form eller ta ett befintligt djupt fat och gör sen ett mosaiskt mönster. Bara fantasin sätter gränser!

12. Elegant fågelbad i glas

Förstora Elegant fågelbad i glas

Källa

Detta fågelbad tillför elegans till trädgården. Det har blivit jättepopulärt att återvinna gamla glasvaser och fat. Många kombinerar flera vaser och skålar för att få upp höjden på foten. Man sätter ihop dem med superlim som tål utomhusväder och väta. Fråga i hobbybutiken. Det är inte säkert att fågelbadet tål att stå ute över vintern, så töm det och förvara det inne för säkerhets skull. För stabilitet kan man trä den upp och nervända vasen i foten över en pinne eller armeringsjärn som slagits ner i marken.

13. Återvunnet material blir fågelbad

Förstora Återvunnet material blir fågelbad

Källa

Varianter på fågelbadet i glas ovan. Här har man kombinerat ljusstakar, vaser, krukor, lampfötter, fat, koppar och kannor. Allt limmas och målas sedan i samma färg. Oändliga möjligheter att göra sitt egna unika fågelbad.

Läs mer

 

15 inspirerande fågelholkar

9 roliga fågelmatare för trädgården

Hjälp fåglarna med byggmaterial

Beskrivningar på 7 mumsiga fågelmatare för vintern

 

Förstora Karina Brozinic