TÄNK PÅ!

Förstora

Köp ekologiska ­citroner, lime, apelsiner och grape. Extra ­viktigt när man använder skalen.

LOVELY LEMONAD!

Förstora

Pressa 6 citroner i en stor skål, ­tillsätt 2,5 dl råsocker och 4 liter kokande vatten. Rör tills sockret har löst sig. Lägg i några myntakvistar och ställ i kylen. Servera med is.

CITRUSFRÄSCH TAPENADE PÅ RAWFOOD-KEX

Förstora

Citrusklyftor på tapenade och rawfood-kex – vackert och gott.

Bästa tapenaden gör man förstås själv genom att välja goda oliver, det är värt all tid det tar att kärna ur. Mixa 1 dl urkärnade oliver med 2 skalade vitlöksklyftor och 1/2 dl oliv­olja. Servera på ­goda kex med små klyftor av citrus: ­apelsin, ­lime, grapefrukt. Så gott!

Rawfood-kex à la mig!
Lägg 3 dl frön (linfrö, pumpafrö och solrosfrö) i en bunke och täck med vatten. Krydda med salt och torkad rosmarin. Låt smeten vila i minst 5 timmar. Bred ut smeten på bakplåtspapper och torka torrt i ugnen på lägsta möjliga temperatur i cirka 10 timmar. Bryt i bitar.

TIPS!

Hotta upp middagssalladen genom att pressa apelsin över den. Sedan är det bara att salta och ringla över oliv­olja.

APELSINSOPPA MED ÖRT-CRUNCH

Förstora

Apelsingod soppa.

Så fixar du en portion apelsinsoppa. Pressa 2 apelsiner och mixa med 5 cashewnötter, 1/2 tsk lant­buljong, 1 tsk malda linfrön, 1 knivsudd finhackad färsk chili och en mini-mini-­nypa saffran. Servera varm eller kall.

Örtig crunch
Blötlägg 1/2 dl helt och skalat bovete i vatten över natten. Skölj och sila bort vattnet. Grodda i en glasburk i 1 dygn. Skölj och torka i ugn på svag värme, ca 10 min eller tills det är torrt. Tillsätt valfria torkade kryddor (exempelvis curry eller paprika). 

GRAPE-SALLAD MED AVOCADO

Förstora

Sallad i grape.

Dela och gröp ur en grapefrukt, tärna fruktköttet och blanda med en tärnad avokado och 1/2 finhackad rödlök. Vänd ner 1 knivsudd finhackad färsk chili och salta försiktigt. Servera salladen ur en grape!

MANDEL- OCH APELSINMARLMELAD

Förstora

Citrussött på mackan.

Tvätta 1 kg apelsiner och skiva dem i tunna skivor. Plocka bort alla kärnor. Lägg i en kastrull och häll på 1 liter vatten. Låt koka i 35 minuter. Rör ner 1,5 kg socker, lite i taget så att det löser sig. Låt det koka igen i cirka 50 minuter tills det blir lite trögt (simmigt). Ta bort skum och lös 1 msk askorbinsyra i lite av den kokta marmeladen. Blanda ner i satsen. Blanda ner valfri mängd hyvlad mandel och lägg över marmeladen på rengjorda burkar.

Mitt webbtips!

Kollar in urgod choklad och värmande teer, på min ekofavvosajt just nu, hildurshandel.se.

Förstora

Just nu pressar jag en citron varje morgon och dricker, det gör mig varm i kroppen”, säger ­Renée Voltaire.

Renée Voltaire är matkreatör och författare. Hennes favoritämnen är mat och trädgård – här möts de båda i gröna, sköna och goda tips i Allt om Trädgård.

Läs mer om Renée Voltaire och hennes mat här:

Renée Voltaire.

Ekobloggen med Renée Voltaire på Alltommat.se.