När klängväxterna skickat ut nya långa rankor är det alltid svårare att binda upp så att det ser snyggt ut. Bygg robusta ställningar för klätterrosor, då de ofta blir tyngre än vad man gissat. Förankra väl så att ställningarna kan stå pall för kommande höststormar.

Förstora Förankra rosenbågar mot stormarna

Förankra rosenbågar mot stormarna

Förstora Vackra torn för luktärterna

Vackra torn för luktärterna

Högvuxna bönor eller ärter som du sått i ditt köksväxtland behöver störar eller nät att klättra i. Dessa behöver inte vara lika robusta som t ex rosentorn, och dessutom kan man här tänka på att ställningarna ska vara flyttbara när man roterar växtföljden. Ta gärna vara på grenar från vårbeskärningen. Stick ner i jorden och bind bara ihop lätt i toppen, så har du ett neutralt stöd.

Förstora Ärtor och bönor stöttas i tid

Ärtor och bönor stöttas i tid

Hallon och andra bärbuskar, kan behöva stöd innan bären kommer. Ingen blir glad av bär som ligger på backen, eller grenar som bryts av innan frukten hunnit mogna. Några störar i varje hörn och snöre runt som håller grenarna på insidan duger bra. Det finns även diskreta metallbågar i handeln som går att sticka ner runt busken. Dessa går lätt att ta bort och anpassa omfånget.

Förstora Pumpor behöver robusta ställningar

Pumpor behöver robusta ställningar

På senare tid har det blivit populärt att odla småpumpor och zucchini på bågar. Då måste man verkligen ta hänsyn till tyngden från frukterna. Låt dig inte förföras av någon inredningsblogg. Det räcker inte med enbart ett armeringsnät, utan en tyngre anordning krävs, som denna från xxx

Högvuxna perenner kan också behöva stöd. De riskerar annars att tippa över och lägga sig senare i sommar. Sätt till exempel ett stöd runt pionerna innan de blivit för stora så riskerar du inte att skada stjälkarna när de vuxit ut. Massor av snygg inspiration finn i 8 stöd för pioner och perenner.

Förstora Pioner blir tunga när de blommar

Pioner blir tunga när de blommar

Även i växthuset behövs växtstöd för tomater och gurkor. Då finns det mycket smidiga snörsystem i handeln att tillgå. De stryper inte stjälkarna och kan anpassas allt eftersom plantorna växer på höjden. Fungerar mycket smidigare än att försöka jobba med snörning mot bambupinnar, som oftast visar sig bli för korta efter ett tag.

Förstora Nysatta vinrakor med naturliga stöd

Nysatta vinrakor med naturliga stöd

Läs mer

 

26 rosenbågar, torn och klätterställningar för rosor

Bygg 10 torn och ställningar till luktärter och bönor

Galleri med 40 bågar, spaljéer och pergolagångar

18 spaljéväggar som skapar rum i trädgården

 

Förstora Karina Brozinic