1. Perennstöd av pil i rutnät

 

Förstora Perennstöd av pil i rutnät

Ta några pilgrenar eller andra böjliga kvistar, snurra dem och forma en cirkel. Fäst med nylonsnöre eller ståltråd. Stick igenom raka pinnar tvärs över, så att de bildar ett rutmönster. Rutringen ska nu fästas med trådar på fyra pinnar som stuckits ner i marken. Det finns viss risk att ringen glider neråt om man knyter fast den som här. Jag hade nog istället valt att fästa den på fyra pinnar med klyka överst.

Källa

2. Perennstöd av metall i rutnät

 

Förstora Rutnät av metall

Samma princip som ovan. Den förra har fördelen att materialet är lätt att hitta och att den är komposterbar. Denna har längre livstid. Återanvänd ett gammalt grillgaller eller varför inte ett cykelhjul om du har större buskar. Ekrarna fungerar lika bra som ett rutnät. Fäst med hjälp av rostfria blompinnar.

Källa

3. Tvinna ett perennstöd

 

Förstora Tvinna ett perennstöd

Fem träpinnar eller bambupinnar sticks ner i jorden. Bambu kan vara lite halkigare för att tråden inte ska glida. Du får prova dig fram om det ska vara nylontråd eller naturtråd. Stjärnan bildas genom att sno ett varv runt första pinnen. Lämna tillräckligt för att kunna fästa i slutet. Dra sedan rakt över till andra pinnen från vänster. Sno ett varv runt den. Fortsätt sedan att dra rakt över. Alltid andra pinnen från vänster. Avsluta med en knut när du kommit hela varvet runt.

Källa

4. Återvinn gamla stolar

 

Förstora Återvinn gamla stolar

Ibland har man ett gammalt stolprojekt som kom halvvägs i renoveringen eller en som har rostat sönder liiiite för mycket för att gå att rädda. Den kan fortfarande ha ett attraktionsvärde. Ta då bort sitsen och placera den över pionen eller perennen som behöver stöd.

Källa

5. Enklaste växtstöden

 

Förstora Enklaste växtstöden

Ta böjbara pinnar som blivit över från vårbeskärningen. Bilda en båge och stick ner i jorden i en cirkel kring plantan. På varianten till höger har man gjort ytterligare förstärkning genom att tvinna en knut där grenarna korsar varandra.

Källa

6. Fläta glesa korgburar

 

Förstora Glesa korgburar

Inte helt svårt att luska ut mönstret för de här pilburarna. Så dekorativt även innan plantorna vuxit till sig.

Källa

7. Roliga stålblommor till blommorna

 

Förstora Roliga stålblommor till blommorna

Forma stora luftiga blommor av tjockaste najtråden och stick ner tätt, men på olika höjd. De går att spraymåla i vilken färg man vill, så att de är dekorativa innan plantan vuxit igenom.

Källa

8. Återbruka gamla lampskärmar

 

Förstora Återbruka gamla lampskärmar

Stora återbrukade lampskärmar funkar på båda hållen. Fäst dem i jorden med tältpinnar eller ståltrådsbågar. Varför inte spraymåla dem i roliga färger?

Källa

 

Mer om pioner:

 

Pionskötsel bästa tipsen

Bli förförd av pioner

Problemlösning: Fläckiga pionblad

3 sätt att beskära och trimma en trädpion (Film)

Dela och plantera om pioner (Film)

Så flyttar och delar man pioner (Film)

 

Förstora Karina Brozinic