Himmel och hav i kruka

Förstora Primula 'Sapphire' och veronika 'Big Blue'

I basen ger jordvivan (Primula vulgaris) 'Sapphire' en stomme åt krukan, och veronika (Veronica penduncularis) 'Big Blue' lättar upp stämningen.

Förstora Kar med pärlhyacinter

Kar med pärlhyacinter. Senare på säsongen tar tulpaner över. Detta går att göra i mindre kruka också, och metoden kallas för "löklasagne". I framkanten syns förgätmigej (Myosotis scorpioides) 'Myomark' och lungört (Pulmonaria) 'Trevi Fountains'.

Förstora Primula 'Sapphire'

Helt oemotståndligt arrangemang med jordviva (Primula vulgaris) 'Sapphire', som är en senblommande sort. Bakom skymtas sorten 'Cobalt Blue', som är tidigblommande. I hinken nedan en löklasagne i liten skala av samma kombo som i de stora karen.

Annika tipsar: Jordviva, veronika, lungört och äkta förgätmigej är perenna. Plantera ut dem i rabatten efter att de blommat, så kommer de igen nästa år. Även pärlhyacinten är värd att ta vara på.

De ätliga krukorna får färg

Förstora Kryddor i kruka

Kryddor går som bekant jättesmidigt att odla i kruka. Vill man få in färg går det bra att blanda med prydnadsväxter, som här med en knallröd ranunkel. Den går att byta ut mot pelargon senare på säsongen. Kryddorna på bild är bladpersilja, gräslök och citrontimjan.

Förstora Starka färger mixat med ätbara växter

Gör en hel kryddhylla med starka färger. De högre krukorna på övre raden har förutom dragon och mynta, gyllenlack (Erysium cheiri) som vårflirtar. Den gula heter passande  'RYSI Saffron', och den röda 'Winter Passion'.

Förstora Odla rabarber i kruka

Rabarber i kruka anpassar sin tillväxt efter rotutrymmet. Denna har övervintrat bra, hälsar Annika, och är inne på sin andra säsong. Hon gödslar den med brunnen kogödsel tidigt på våren, men det går även att gödselvattna. Läckert med de röda stjälkarna till färgtemat ovan!

Stilrent i svartvitt

Förstora Syndigt svarta småblommiga violen 'Blackberry XP'

Syndigt svarta småblommiga brokviolen 'Blackberry XP'. Här tillsammans med gräset Carex oshimensis 'Everillo', men det hade gått lika bra att kombinera med gräslök om man vill ha lite ätbart i krukan.

Förstora Vita jordvivor och mörka alunrot

Svartvitt med vita jordvivan (Primula vulgaris) 'Belarina Snow' (sen blomning), ranunkel och gyllenlack, och mörkt med alunrot (Heuchera 'Midnight Rose'). Alunrot och jordviva är perenna.

Tips: Många krukor med samma växter ger en starkare effekt. Tricket att få liv i arrangemanget är att inte ha samma antal av samma sort i varje kruka. Variera genom att ta fler av någon sort i en kruka, och färre av någon annan.

Träd och buskar i kruka

Förstora Träd och buskar i kruka

Visst går det bra att odla små träd och buskar i kruka. Så här vårigt kan man göra det på balkong eller altan. Det mesta går att sätta ut i trädgården senare om man vill ha en kickstart närmast huset, där man sitter eller vid entrén.

De rosa och lila arrangemangen

Förstora Triss i lila krukplanteringar

Triss i lila - spetsmössa (Heucherella) 'Stoplight', alunrot (Heuchera) 'Midnight Rose', jordviva (Primula vulgaris) 'Belarina Pink Champagne', gyllenlack (Erysimum cheiri) 'POEM Lilac', ranunkel, plättar i luften (Muhlenbeckia) och gräset Stipa tenuissima 'Pony Tails'.

Förstora Bergenia Rosenkristall

Bergenia 'Rosenkristall' kommer i fokus på ett helt nytt sätt i kruka.

Förstora Spetsmössa och ranunkel

Skira vårdrömmar. Spetsmössa (Heucherella) 'Stoplight', gyllenlack (Erysimum cheiri) 'POEM Pastell', plättar i luften (Muhlenbeckia) och ranunkel.

De gyllene krukorna

Förstora Gyllenlack 'RYSI Copper' och jordviva 'Belarina Nectarine'

Gyllenlack (Erysimum cheiri) 'RYSI Copper', jordviva (Primula vulgaris) 'Belarina Nectarine' och gräset Carex oshimensis 'Everillo'.

Förstora Läckert med tulpaner i kruka

Läckert med tulpaner! I kruka blir det masseffekt med en handfull tulpanlökar, medan de annars hade försvunnit i rabatten.

Förstora Tulpanarrangemang

Allt om Trädgård vid foten av den glada tulpanställningen. I varje tidning har Christensen sitt uppslag 'Annikas dagbok'.

Annika Christensen är trädgårdsfotograf och medförfattare till boken Trädgård i Kruka, som kom ut i fjol. Annika är just nu aktuell med sin populära webbkurs Odla i låda och pallkrage. Finstämda bildvepor av kreatören Cecilia S.Tukiainen ramar in utställningen som pågår i Sofieros orangeri 17 april till 17 maj 2015.

 

Förstora Karina Brozinic