1. Luktärter på rad med nät

Förstora Luktärter på rad med nät

Källa

Påla ner runda eller fyrkantiga stödstolpar. De flesta luktärtsorter blir ca 150 cm höga, så räkna med den längden på stödstolparna och lägg på ytterligare 30-40 cm som ska ner i jorden. Nät av vädersäker plast eller metall kan häftas på.

Tips: Stolparna kan oljas innan så att de håller flera säsonger. Du kan även välja att tjära nederdelen som ska ner i jorden.

2. Torn av snören för ärter och bönor

Förstora Luktärtstorn av snören

Källa: A, B, C

Principen med dessa torn är i stort sett likadan - en stödpåle i mitten som körs ner i jorden (beräkna höjd och lägg till 30-40 cm nedanför markytan), samt ett antal slitstarka snören fästa uppe och nere. Förslagsvis tillverkas en rund, respektive fyrkantig ram att kunna fästa snörena nertill. Ramen förankras med "tältpinnar" eller böjda metallkrokar.

A. Snitsa till det och montera på en snygg gardinstångsknopp i toppen.

B. Alternativ till fyrkantig ram nertill skulle vara att fästa snörena direkt i odlingslådan om den har kanter.

C. Två återbrukade cykelhjul bildar ramar upptill och nertill. Det går bra att behålla ekrarna på, annars kan dessa användas för att förankra den nedre ramen i marken.

3. Luktärtsobelisk för kruka

Förstora Obelisk för kruka

Källa

Pinnar av pil sticks ner kring kanten av krukan. Sedan flätas några tunnare slanor runt pinnarna, vartannan på utsidan och insidan. Nu går det bra att binda ihop de upprätta pinnarna i toppen, utan att de rör på sig mot mitten av krukan. Är obelisken hög (vilket lämpar sig i större krukor) så kan man göra ytterligare flätningar runt för mer stabilitet.

4. Luktärter på rad med bambukäppar

Förstora Luktärter på rad med bambukäppar

Källa

Börja med att fästa stödpålar i marken, ungefär som när man bygger staket. Stick sedan ner bambukäppar med ca 10 cm mellanrum. Två rostfria ståltrådar tvinnas mellan och runt varje bambukäpp. Tvinna en rad tvärs över vid ca 30 cm höjd, en vid toppen och sist en till mellan de två. Slutligen fäst bambustaketet vid stödpålarna.

5. Ärt- och böntorn på friland

Förstora Ärt- och böntorn på friland

Källa

Lika men olika. Fyra varianter på torn, som går att bygga av pil eller andra pinnar. Förankra de upprätta grövre pinnarna ordentligt i marken. Bind sedan ihop toppen.

A. Fläta in sly glest mellan de vertikala pinnarna. Den här stilen är menad att vara lite vild och smälta in i växtligheten.

B. Dra ett snöre längst basen, och snurra ett extra varv kring varje pinne, för att fästa. Sen ska du kunna fästa vertikala snören från toppen ner till bassnöret. Dra inte hårt, bara sträck ut.

C. Fläta och tvinna dessa konstverk av pil.

D. Pinnar fästs på vertikalen för att bilda ett kryssmönster. Fäst med snöre. Bind även ihop krysset.

6. Luktärtsgångar av pinnar och sly

Förstora Luktärtsgångar av pinnar och sly

Källa

Ta vara på långa slypinnar och forma bågar över gången. Det kan vara en enkel båge, en lång tunnel eller bågar i kryss där gångar möts.

Fler idéer till ställningar:

 

7. Luktärtspergola i stål

Förstora Luktärtspergola i stål

Källa

8. Ärter på flätade skärmar av pil

Förstora Ärter på flätade skärmar av pil

Källa

9. Pergola för bönor och ärtor till pallkragar

Förstora Pergola för bönor och ärtor till pallkragar

Källa

10. Fyra olika ställningar av bambu och pil

Förstora Ställningar av pil och bambu

Källa

 

Förstora Karina Brozinic