Gunilla:

Det känns verkligen tråkigt, vi har ansträngt oss så mycket för att få vår trädgård fin, och så kommer de där fula sopkärlen och förstör. Ibland känns det som att det bara är de som syns. Kan man göra något för att dölja dem utan att de blir för svåra att komma åt?

Trädgårdsarkitekten:

Ett så enkelt knep som att anlägga en ordnad plats för soptunnorna gör att det genast blir mycket bättre. Gör en plan yta där de ska stå, och lägg snygga plattor eller sten på marken. Är det en sluttning tar man kantsten till hjälp. Plantera sedan häck runtomkring, men spara en öppning mot gatan så att soptunnorna fortfarande är lätta att komma åt. På så sätt smälter de in i grönskan och ni lägger inte märke till dem.

Gunilla:

Vi har ett staket som löper runt trädgården, ska man ta bort en bit av det just där i så fall?

Trädgårdsarkitekten:

Ja, och om staketet är tillräckligt högt kan det återanvändas bakom kärlen, för att bilda vägg där. Komplettera med två kortsidor, så att det blir väggar på tre sidor. Staketet ska vara något högre än sopkärlen för att dölja dem, men kom ihåg att lämna 25–30 centimeter kring sidorna av kärlen för att man ska komma åt att tömma dem.

Gunilla:

Åh, så här skulle jag vilja göra på landet också, men där har vi varken häck eller staket.

Trädgårdsarkitekten:

Det fungerar utmärkt ändå. Bygg bara tre väggar runt, antingen med spjälor, eller så kan man fästa armeringsnät mellan stolpar och ha klätter­växter där. Med en buske vid sidan smälter de fint in i en lantlig miljö. Utgå från stilen på ditt hus.

Gunilla:

Ja, detta måste vi ordna. Ordning och reda.

Lösningar för fula soptunnor

Förstora Planteringsplan med häckar

Låt häcken skärma av. Lägg plattor på marken. Sopkärlen får en egen diskret plats. Tunnorna står i skydd av den gröna häcken.

Förstora Inramning av fyrkantsspjälor i målat eller tryckimpregnerat trä.

Inramning av fyrkantsspjälor i målat eller tryckimpregnerat trä.

Förstora Klätterväxt på armeringsnät mellan stolpar.

Klätterväxt på armeringsnät mellan stolpar.

Förstora Enkelt och stramt: Liggande panel målad likt huset.

Enkelt och stramt: Liggande panel målad likt huset.

Trädgårdsarkitekten

Förstora Karin Janrik

Karin Janrik är trädgårdsarkitekt och svarar på läsarnas frågor i Allt om Trädgård. Vill du komma i kontakt med Karin, skriv till:

Allt om Trädgård
Trädgårdsarkitekten
105 44 Stockholm


Eller mejla till: tradgardsarkitekten@aot.bonnier.se
Skicka gärna med en enkel planskiss och/eller ett fotografi.