På restaurang Bell book & candle i Greenwich Village i New York får köket sina nyskördade ekologiska grönsaker, frukter och örter levererade direkt från den egna takträdgården till restaurangen på  bottenvåningen. Trädgården är ”vertikal” – grödorna är planterade på pelare i ett system där plantorna odlas i luft och rötterna sprutas med vatten med näringsämnen. Systemet återvinner 100 procent av vattnet och näringsämnena, och odlingen kan räknas som både aeroponisk (= i luft) och hydroponisk (=i vatten). 

 

Förstora

Ett liknande system provar projektet 100Hus på ett tak i Hornstull i Stockholm. Takterrassen öppnade för stadsodling i somras, och projektledare Fredrik Forsman berättar att man bland annat har odlat majs, rotfrukter, tomater, krasse och kryddor. Det handlar främst om odling i Big Bag-säckar, men man har även några odlingsbänkar, och nu testar man en sorts växtvägg för nordiskt klimat. Där har  odlingsgruppen planterat en sibirisk och en norrländsk sedumart för att se om de klarar  Stockholmsklimatet.


Förstora

Läs mer:  bbandcnyc.com,  mytowergarden.com,  100hus.com/hornstull
Om den nya trenden: dn.se/livsstil/reportage/bonder-i-storstadens-djungel
där det bla står  att i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm, som är en ny stadsdel under uppbyggnad, finns stadsodling på tak  med i planeringen.