Lättskött och paradgräsmatta finns inte. En vackert grön och tät gräsmatta kräver sin skötsel och omsorg. Bryr man sig mindre om hur gräsmattan ser ut och vill ha det lättskött kan man skippa gödslandet, som oftast innehåller kväve. Och kväve gynnar tillväxten, som i sin tur kräver att man klipper gräsmattan oftare. Det är därför man kan rekommendera lite olika utifrån vad man är ute efter. Ibland är rekommendationen att skippa gräsmattan och istället välja en äng eller rabatter istället. Här är en guide för den som satsar på en snygg gräsmatta.

Gödsla gräsmattan så här:


1. Använd ett särskilt gräsmattegödsel. Det innehåller extra mycket kväve, något som gräsmattan behöver stora mängder av. Följ alltid doseringsanvisningarna på förpackningen och överdosera inte.

2. Använd en spridarvagn när du gödslar. Att sprida gödseln för hand med rätt dosering och utan att det blir ojämnt är mycket svårt om du inte har vanan inne. Förutom de enklare spridarvagnarna, som bara släpper näringskornen rakt ner, finns det spridarvagnar med centrifugalspridare. Dessa är mycket användbara om du ska gödsla större ytor då spridningsbredden blir betydligt större.

3. Gödsla helst i samband med regn. Näringskornen smälter då snabbt ner innan de hinner bränna gräset och ge fula, bruna fläckar.

4. Om det skulle bli torka efter det att du har gödslat är det bra om du istället kan vattna ned gödseln. Ställ ut en vattenspridare och låt den stå några timmar till dess att alla näringskornen har smält ned i jorden.

5. Upprepa gödslingen med jämna mellanrum. Det är bättre att gödsla lite och ofta än mycket och sällan. Gödsla gärna 4–5 gånger under våren och sommaren, men hinner du inte det är det i alla fall bra om du kan dela upp säsongens gödsling på två eller tre tillfällen.

6. Ge sista givan gräsmattegödsel i juli. Om du vill ge gräsmattan något extra även under hösten ska du istället använda dig av ett särskilt höstgödsel.

Läs mer om härliga höstträdgårdar och få snyggare händer efter allt påtande – missa inte vårt fina erbjudande här! 6 nummer av Allt om Trädgård + handskar och handkräm för 149:-

Olika typer av gräsmattegödsel

 

Gräsmattegödsel – ett specialgödselmedel för gräsmattan som består av just den näringssammansättning som gräsmattan behöver. Gräsmattegödsel är framförallt rik på kväve, det näringsämne gräset behöver mest av.

Kombipreparat – ett gräsmattegödsel som även innehåller bekämpningsmedel mot ogräs. Tänk på att det måste vara varmt i jorden för att du ska få bra effekt av ett sådant preparat. Det är därför bortkastade pengar att sprida ut kombipreparat före midsommar, och det kan även beslasta miljön. Tänk på att det är ett riktigt bekämpningsmedel – följ säkerhetsföreskrifterna på förpackningen!

Mosspreparat – fungerar på samma sätt som kombipreparat, men innehåller bekämpningsmedel mot mossa istället för ogräs. Preparatet dödar mossan, vilken efter ett par veckor lätt kan krattas bort från gräsmattan. Samtidigt gödslas gräset vilket ger ökad konkurrenskraft för gräset mot mossan i framtiden. Följ alltid säkerhetsföreskrifterna!

Höstgödsel – egentligen ingen specifik gräsmattegödsel, utan kan användas till hela trädgården. Höstgödsel innehåller inget kväve, något du bör undvika under höstarna då gräset behöver förbereda sig på vintervila istället för att satsa på tillväxt. Det gäller de flesta trädgårdsväxter.

Toppdressning  - är ett sätt att förbättra jordstrukturen samtidigt som du gödslar. Med begreppet menas att man krattar ut ett tunt lager sand- och mullhaltig dressjord som är kraftigt gödslad. Toppdressning utförs i april, så snart gräsmattan börjat grönska. När du toppdressar behöver du alltså inte använda någon extra gräsmattegödsel!

Kalk - används endast för att ändra pH om jorden är sur. Mossa trivs i sur jord och kan vara en indikator på att du har en sur jord. Gör gärna ett jordtest (finns att köpa i handelsträdgårdar och gardencentra) innan du kalkar i onödan.

 

Förstora Karina Brozinic

Läs mer om gräsmattor

Att anlägga en ny gräsmatta

5 sätt att bekämpa mossa

Höstskötsel av gräsmattan

Snyggaste paradgräsmattan - webbfilm

5 snabbfix för gammal gräsmatta