Häxringar är svampbildningar som oftast är ett resultat av dålig näringsbalans i gräsmattan i kombination med perioder av torka. Det finns olika sorters svampringar som mer eller mindre påverkar gräset. De värsta svamparna dödar gräset. Ringarna utvidgas varje år. Mycelen (svampens rotdelar) kan gå ner till ett djup av 150 cm, så det finns effektivare sätt att bli av med svampen än att gräva.

Så här bekämpas häxringar

Det absolut enklaste och första sättet du ska testa är att vattna bort problemet. Stick hål i jorden innanför och utanför ringen med en grep. Hålen gör det lättare för vatten att tränga ner på djupet. Vattna rikligt dagligen i några veckor.

Vill man förstärka behandlingen kan man blanda en lösning med 2 msk Atamon (konserveringsmedel) och 10 l vatten. Det finns numer även ett biologiskt antisvampmedel som heter Binab. Även det vattnar man ut i gräset.

Som efterbehandling kommande vår ser man till att så in nytt gräs på de kala fläckarna. Sen fortsätter man att gödsla och vattna gräsmattan regelbundet under säsongen, för att ha en så frisk och grön gräsmatta som möjligt.

 

Förstora Karina Brozinic