Vinterbeskärning lämpar sig för att forma buskar och trädkronor, samt att gallra ut. Om inte fruktträd har beskurits på flera år, bör man inte beskära allt samtidigt, utan dela upp beskärning i flera steg och ta resten under sommaren. Detta för att undvika att trädet kompenserar med att skjuta s k vattenskott, som du får merjobb med sen.

Beskärning på vintern  passar de flesta träd och buskar, till exempel äppel- och päronträd, vanliga härdiga träd, buskar och häckväxter. Tänk bara på att vissa blommande buskar som till exempel syren, forsythia, ginst, rododendron och schersmin sätter knoppar året innan de blommar. Skär du bort grenarna på vintern kommer blomningen det året att bli mindre eller utebli helt. Kolla gärna upp innan vad som gäller för just den växt du tänkt beskära.

De växter som lätt ”blöder”, det vill säga som har svårt att läka efter beskärning och därmed dräneras på sav, ska inte beskäras på vintern. Till dessa hör avenbok, bok, lönn, björk och stenfrukter som körsbär, plommon samt persika. Även mindre härdiga träd som magnolia, valnöt och mullbär kan skadas av vinterbeskärning. Alla dessa ömtåliga ska beskäras på sommaren.

Mer läsning om beskärning finns i vår faktabank under Trädgårdsskötsel bokstaven B. Fullproppat av medlemmarnas bästa tips.

 

Förstora Karina Brozinic