Sista och första frosten

Det går att ta reda på när fjolårets sista frost var på våren och första frosten på hösten kom. Det kan man skriva ut som riktmärke högst upp. Ibland skriver jag även upp jordtemperatur som hjälp i ena hörnet i rutan Utplantering (speciellt för potatisen, som jag också skriver in i såschemat).

Försådd och direktsådd

Vårt land är avlångt och våren kommer inte samtidigt eller vid samma tidpunkt varje år. Därför kan man inte sätta exakt datum, men man kan utgå från rekommenderade frötider som fröhandlarna satt ut på sina påsar. Själv bor jag i södra Sverige och vet att jag kan börja i den tidigaste änden av rekommendationen för Direktsådd, så då skriver jag dit startdatum med blyerts i schemat.

Man kan leta upp information om hur lång tid en växt behöver på ett ungefär för att gro, och hur lång tid det tar till omskolning och utplantering. Då räknar jag bakåt och skriver antalet veckor i ena hörnet för rutan Försådd.

Omskolning

Hos de flesta arter utvecklas först två hjärtblad och därefter de riktiga bladen. Det är när det första riktiga bladparet kommit upp som det är dags att skola om. Med andra ord planterar man om plantan till en kruka med mer jord. Några växter omskolas två gånger. Då kan du skriva två datum i ditt såschema med ett streck emellan.

Utplantering

Först när frostrisken är över är det dags för utplantering. Börja med att utskola dem genom att låta dem stå ute några timmar i taget, innan de planteras ut till sin bädd. Det är bra att täcka plantorna med fiberduk de första dagarna.

Såschema – gratis mall – ladda ner här

Ladda ner PDF för såschema här och skriv ut så många du behöver. Spara ditt såschema så att det blir lättare att lära från år till år.

Läs mer

 

Planera din köksträdgård – gör en planteringsplan

Anlägga och planera pallkrageodlingar på 25 olika sätt

48 köksträdgårdar och potagrar på landet och i stan

 

Förstora Karina Brozinic