Välja rätt utsäde

Köp alltid utsäde från trädgårdsbutiker och fröhandel på nätet, när du planterar direkt i kökslandet. Då kan du vara säker på att det är fritt från sjukdomar som annars kan ligga kvar i din jord och påverka framtida odling. Dessutom är det mycket livskraftiga lökar, som ger bästa resultat. Numera finns det många olika sorter att välja bland, med olika egenskaper. De bästa är de som redan odlats i våra förhållanden och anpassat sig, så det fungerar fint att ta vara på egen vitlök för att sätta nästa år.

När är bästa tiden sätta vitlök?

I mitten till slutet av september är ett bra riktmärke för att plantera vitlök i norra Sverige, oktober i mellersta och i södra Sverige är det bättre att vänta till november. Det är ingen idé att börja för tidigt. Risken finns att de börjar gro om vintern dröjer. I naturen rotar sig vitlök på hösten när temperaturen sjunker under 7°C. Sen har den sin första viloperiod under vintern. När temperaturen stiger över 5°C börjar den växa, och går in i sin andra viloperiod under sommaren när det är torrare. (Det är då vi skördar dem och lurar dem att det är en lång sommar, när vi förvarar dem torrt.)

Så planterar du vitlöken

Vitlök vill ha näringsrik, lucker och gärna sandblandad kalkrik jord. Stående vatten, speciellt vintertid, gör att löken ruttnar. En upphöjd bädd ger perfekta förhållanden, då den även erbjuder en lång säsong. Tryck ner varje vitlöksklyfta ca 5 cm i jorden med spetsen upp, och ha mellan 10 till 15 cm mellan varje klyfta. Planterar man i raden kan 30-35 cm vara ett lämpligt radavstånd.

Tips: Vitlök håller en del skadeinsekter och sorkar borta. Skippa rader med vitlök och plantera därför över hela grönsakslandet eller i finrabatterna. OBS! inte för nära baljväxter, då vitlöken hämmar deras utveckling.

Så fort snön börjar smälta kan man försiktigt börja gödsla, t ex ett lager gräsklipp eller brunnen kompost. På våren, när blasten börjar kika fram, är det dags att börja vattna.

Mer om vitlök:

 

Odla vitlök inne i kruka året om

När är det dags att skörda vitlök? (Film)

Så flätar man vitlök och lök (Film

Odlingsvärda vitlökssorter och hur du ska välja utsäde

 

Förstora Karina Brozinic

Spara