Det finns ett rikt utbud av kryddväxter i handeln nu och det behövs bara en liten yta för att rymma mängder av dofter och smaker. En balkonglåda, en stor kruka eller en pallkrage fungerar utmärkt för den som har ont om plats. Har man trädgård eller kolonilott kan man anlägga en renodlad kryddträdgård eller blanda kryddväxterna med grönsakerna i landet eller blommorna i rabatten. Kryddväxter fungerar dessutom utmärkt inomhus, som krukväxt i fönstret eller ätbar dekoration på köksbordet. 

Flertalet av våra kryddväxter växter naturligt runt Medelhavet och trivs därför bäst om de står i ett varmt och soligt läge. Samplanteras flera olika kryddväxter ska de lite högre växterna stå mot norr så de inte skuggar de lägre. Förutom en ljus och varm placering är det klokt att välja en plats åt dina kryddväxter där du enkelt kommer åt dem, kanske på trappen eller utanför köksfönstret. Då går det lätt att klippa några grenar till soppan eller ett par blad till frukostteet. 

Skötsel 

Att odla kryddväxter är lätt! De har inte stora krav och trivs i vanlig trädgårdsjord. Den bästa aromen får kryddväxterna i lucker sandblandad jord och i ett varmt och soligt läge. Kryddväxter som du köper i din butik eller handelsträdgård går bra att plantera ut så fort risken för frost är över. 

De som är fleråriga kan om läget är gynnsamt klara sig år efter år. Klipp då inte ner kryddväxterna på hösten utan vänta tills de börjar spira igen på våren. Regnvatten kan annars tränga ner i de avklippta grenarna och bidra till att kryddväxterna ruttnar.

Skörd och förvaring 

De flesta örtkryddor gör sig bäst som färska i matlagningen, men de går också ypperligt att skörda för att torka eller frysa in. Kryddväxter kan skördas under hela växtsäsongen, men plantorna är mest aromatiska alldeles före blomningen. För att torka kryddväxter görs små, knutna buntar som torkas på en varm, luftig och gärna skuggig plats. Efter ungefär två veckor är det lagom att repa av de torra bladen från stjälkarna. Gör ett test genom att se om det går att smula ett blad mellan fingrarna – då är det tillräckligt torrt. Lägg de torra bladen i namnade tättslutande burkar eller papperspåsar. 

Vissa kryddor kan med fördel frysas färska t ex dill, mynta och persilja. Bäst är då att klippa bladen i små bitar och packa dem tätt i tättslutande burkar som fryses in. Därigenom minimeras kryddorna kontakt med luft och den goda smaken behålls. Ta efterhand så mycket kryddor som behövs och ställ sedan in burken i frysen igen. Enkelt och praktiskt!

 

Mer om örter och kryddor:

 

Skörda och torka kryddväxter

11 superenkla kryddväxter

Örtagårdar och kryddträdgårdar på 21 olika sätt

Örtspa från naturen

 

Förstora Karina Brozinic

Spara