Mangold (Beta vulgaris Mangold-Gruppen) odlas som ettårig bladgrönsak, men är egentligen tvåårig (bienn). Den är släkt till den vanliga betan och liknar rödbetan, men har ingen uppsvälld rot. Den kan skördas hela sommaren. Första året bildas en bladrosett som bildar den näring som ska användas till blomskotten nästkommande år. Det är bladrosetten med stjälk som vi använder som grönsak.

Växtplats och jord för mangold

Mangold trivs bäst i soligt läge, men är en av de grönsaker som går att odla i skuggigare läge, då med mindre skörd. Gillar inte att odlas nära störbönor och senap. Den växer på de flesta jordar, men trivs bäst i lucker, mull- och näringsrik jord, som är väldränerad. Förbered växtplatsen på våren genom att mylla ned kompost och kväverikt gödsel. 

För kontinuerlig skörd sår man i omgångar. Vanligen skördar man bladen efterhand. Skär man ner hela växten kommer det snart nya blad. Täckt med organiskt material, kan den övervintra i en stor del av landet och ge en tidig vårskörd innan den börjar gå i blom.

Förstora Mangold som babyleaf

Mangold som babyleaf

Odla mangold på friland

Så direkt på friland när jorden blivit uppvärmd. För tidig sådd i kall jord ökar risken för stocklöpning (blommbildning redan första året). Odlingsperiod i maj-juli (tidigare i de varmaste delarna av landet, redan i april) för skörd i juli-september (i söder till oktober). Temperatur vid sådd ska vara från +10° till +20°C.

När plantan blivit en decimeter hög är det dags att gallra. Plantavstånd 10-20 cm. De små bortrensade plantorna är goda i salladen. Det tar ca 1,5 till 2 månader att mangold ska utvecklas från för till färdig planta, men det går bra att skörda unga skott tidigare.

Vattna vid behov. Jorden får aldrig torka ut, men den gillar inte heller att stå i blöt jord. Vid uppenbar vattenbrist får mangolden träiga stjälkar. Kvävegödsla gärna lite under hela växtsäsongen.

Förstora Mangold 'Red Chard' med sina knallröda stjälkar

Mangold 'Red Chard' med sina knallröda stjälkar

Odla mangold i kruka

Skott eller s k babyleafs kan odlas i kruka på balkongen eller inomhus. Fyll en kruka med näringsrik jord. Toppa gärna med såjord och sätt fröna enligt planteringsanvisningarna på fröpåsen, men det går bra att så tätare när man odlar i kruka. Tänk på att temperaturen inte bör vara över 20°C för då hämmas tillväxten och över 25°C vill frön inte gro. Skörda skotten tidigt när de är spröda och goda. När det börjar bli tunt med nya plantor sätter man fler frön. Glöm inte att vattna och hålla jorden fuktig.

Skörd, förvaring och användning av mangold

Bryt av de yttre bladen vid basen allt eftersom. Bladen används oftast som spenat och de tjocka stjälkarna kan tillagas som sparris. Mangold kan skördas långt in på hösten och frysas in efter förvällning eller torkas i svag värme. Små färska blad är goda råa och kallas i handeln ofta för babyleafs tillsamman med andra unga bladgrönsaker. Om mangolden går i blom går det även att äta blomskotten tillagade precis som broccoliskott.

Förstora Mangold finns i många olika färger

Mangold finns i många olika färger

Olika odlingsvärda sorter

Det finns vit, grön, purpur, röd, orange och gul mangold. Då avses stjälkarnas färg. Bladen är mörkt eller ljust gröna, släta eller buckliga. Fröer säljs också med blandade sorter t ex 'Bright Lights'. Vissa sorter passar bättre till minisallat än andra. Nedan är ett urval.

Vit mangold:
'Lucullus'. Medeltjock stjälk med gröngula buckliga blad, ganska frosthärdig, och även lämplig för babyleafs.
'Fordhook Giant'. Starkväxande med de största bladen, mörkgröna buckliga med vit stälk och nerver. Ger stor skörd.
'Zilver'. Gammal pålitlig sort, som tål frost bra, bred stjälk, svagt buckliga blad.

Grön mangold:
'Erbette'. Späda ljusgröna och släta blad, som har fin spenatsmak. Kan ofta övervintra.

Röd mangold:
'Magenta Sunset'. Medelstor med lätt buckliga mörkgröna blad, purpurfärgade stjälkar. Även fin som minisallat, och tål både värme och frost bra.
'Rainbow Chard'. En mix av sorter med olika färg på bladnerverna, medelstora lätt buckliga blad. Färgerna bleks en del vid tillagning.
'Rhubard Chard'. Stora lätt buckliga blad med röda stjälkar och nerver. Blomningsbenägen.

Orange mangold:
'Orange Fantasia'. Smala stjälkar med knall orange färg som håller även vid tillagning. Bladen är lätt buckliga och mörkgröna. Kan med fördel användas som babyleaf.

Gul mangold:
'Bright Yellow'. Breda gula stjälkar och lätt buckliga mörkgröna blad. Går att skörda även som unga skott.
'Golden Chard'. Stor med lätt buckliga gröna blad, gula stjälkar som blir gulare ju äldre plantan är och får behålla färgen vid tillagning. Välsmakande och populär gammal kultursort. 

 

Förstora Karina Brozinic