Så börjar man en potatisodling i hink

Det är superenkelt att odla potatis i en hink eller kontainer, även säckar kan användas. Viktigast är att det finns dräneringshål i botten, så att överflödigt vatten rinner ut, samt att planteringskärlet rymmer minst 10 liter jord. Du kan använda vanlig planteringsjord. Potatis behöver inte allt för näringsrik jord, då de lätt utvecklar mer blast än knölar vid för mycket kväve i jorden.

En potatis växer uppåt och inte neråt. Därför räcker det med ca 10 cm jord i botten innan du lägger i dina potatisar. I en 10 liters hink räcker det med 1-3 sättpotatisar. Täck med ytterligare 10 cm jord ovanpå. Resten av utrymmet är reserverat för att kupa jorden när potatisen börjat växa.

När börjar man för tidig skörd?

Ska man plantera direkt i marken behöver man veta att jorden "rett sig" (blivit fri från tjäle) och nått en temperatur av +8°. Det går fortare att odla i kruka och hink, då man bara behöver ta hänsyn till hur varmt det är i luften. Du kan t o m starta lite tidigare, bara det är frostfritt. Man behöver inte förgro eller förodla om man krukodlar potatis, men visst får man ett försprång om man startar inomhus, och då räknar man tillbaka 5-7 veckor från när man tror att man kan ställa ut odlingen på balkongen. Köp även tidiga sorter om det är det du är ute efter.

Sköta sin potatisodling och kupa

Potatisodlingen bör stå soligt, men i direkt gassande sol på en söderbalkong blir det lite för bra. Flytta in hinken till lite skugga när solen står på som mest. Vattna regelbundet när skotten börjar visa sig. Jorden ska genomvattnas men inte stå sur innan nästa gång. När blasten blivit ungefär 10 cm hög är det dags för kupning. Det innebär att man för på mer jord runt stjälkarna, så att ett större rotsystem utvecklas från stjälkarna och bildar fler knölar. Jorden skyddar även knölarna från solljus. Om de blir exponerade för ljus bildas det giftiga ämnet solanin, som gör potatisen oätlig. Kupa efter hand som potatisarna växer, men täck inte bladen.

Liten film (eng.) om hur man odlar i hink och kruka

Skörda potatisar från krukodlat

Alla potatisar följer inte regeln att de är färdiga att skördas när de blommar. Kolla lite försiktigt i jorden i kanten av hinken/krukan efter knölar. Det går att ta upp några stycken färdiga potatisar, lägga tillbaka jorden och låta plantorna växa lite till. Alternativt gräver man upp hela och skördar. Det finns specialkrukor för potatis, där man kan lyfta på ett lock i sidan och skörda lite efter hand.

Jorden bör inte återanvändas till potatis året efter, då det finns risk för att man överför jordburna sjukdomar. Använd alltid färsk jord till potatis. (På friland brukar man växelbruk.) Jordförbättra och odla något annat istället i den gamla jorden. Eller så slänger man jorden på en kompost där jorden först måste bränna ordentligt innan man kan använda den till potatis igen.

Läs mer

 

Förgro och förodla potatis – skillnader och fördelar

Tomat och potatis på samma planta – så fixar man Frankensteinväxten (film)

Släng inte gamla fröer – testa grobarheten först!

Skörda och förvara potatis

 

Förstora Karina Brozinic