Vitlökssorter för nordiskt klimat

Vitlök, Allium sativum, har odlats sedan urminnes tider i hela världen. De vanligast odlade vitlökarna, som funkar i nordiskt klimat, delas in i fem olika grupper utifrån deras egenskaper.

Typ 1: Fransk vitlök, troligen den vanligaste i Sverige. Löken har vita till violetta inslag i skalet, många klyftor, och flätbar blast. Varierad vårtemperatur stressar ibland fram topplökar. Planteras höst eller vår. Sorter: Germidour (kort lagringstid), Corail, Messidore, Messidrome, Terador, Thermidrome, Sabadrome, Vigor.

Typ 2: Silvervitlök kännetecknas av sitt silvriga skal, och har sitt ursprung i Medelhavsområdet. Löken har små och många klyftor, samt flätbar blast. Sortgruppen med bäst lagringsförmåga, upp till 15 månader om den hanteras rätt. Planteras höst eller vår. Sorter: Arno, Christo, Clédor, Flavor, Printanor, Rosso di Sulmona.

Typ 3: Har ett Östeuropeiskt ursprung och kallas ibland för Kaukasisk vitlök. Löken har vit till violett skal, och något färre men stora och lättskalade klyftor jämfört med andra sortgrupper. Får ofta en ca 70 cm hög stängel med små topplökar på. Bra för svenska odlingsförhållanden. Planteras höst och vår. Sorter: Topset

Typ 4: Centralasiatisk vitlök. Löken har en 100-150 cm hög stängel med en boll av microlökar eller blomknoppar som inte utvecklas. (Mikrolökarna kan sås som säd för att ge hela sättlökar som efter några år kan ge normalstora lökar.) Skalet är vitt till rött skal, ibland randigt. Har få lättskalade och stora klyftor, samt kraftig blast. Bra för svenska odlingsförhållanden. Planteras på hösten, får sen skörd. Sorter: Antonnik, Hammar, Leningradskij, Russian Red.

Typ 5: Har en ca 60 cm hög blomstängel med toplökar som inte är större än små ärter. Ej lämplig för flätning. Lökarna har violettrandigt skal. Går att skörda mycket tidigt. Planteras höst och vår. Sorter: Irkutsk, Nazus, Petrovskij, Primor (planteras helst på våren), Siberian red, Sprint, Tsezar.

Tips: Skulle ni leta utsäde på engelska sajter, så delas vitlöken in i 11 grupper och namnen: Artichoke, Asiatic, Creole, Glazed Purple Stripe, Marbled Purple Striped, Middle Eastern, Porcelain, Purple Stripe, Rocambole, Silverskin och Turban.

Förstora Välj certifierat vitlöksutsäde

Välj certifierat utsäde

Den vitlök som kan köpas i matvaruaffären importeras vanligen från Medelhavsländerna. De går att använda som sättlök, men risken är hög för att du får sjukdomar på köpet. Två av de värsta hoten är löknematod och vitröta. Har du fått en av de sjukdomarna kan du inte odla lök i den jorden på upp till 20 år! Dessutom är köpt vitlök ofta kyllagrad med bruten köldcykel i affären, vilket gör att den ofta börjar växa innan vintern och fryser bort. Den kan även vara bestrålad och då gror inte klyftorna.

Tips: Tänker du odla vitlök i kruka på t ex balkongen, så går det ju bra att testa matlök. Men släng inte jorden på komposten om du upptäcker någon sjukdom.

Certifierat utsäde behandlas mot de flesta sjukdomar, och ger bättre resultat. Nackdelen är att det inte alltid är giftfritt. Vill man odla från ekologiskt utsäde kan man testa att få tag på det genom andra odlare och sedan fortsätta att producera sitt eget utsäde. Det har börjat dyka upp ekologiskt utsäde på marknaden.  

Köp ekologisk vitlök!
Sorten 'Messidrome' finns i webbutiken!

 

Mer om vitlök:

 

Hösten är bästa tiden att sätta vitlök

Odla vitlök inne i kruka året om

När är det dags att skörda vitlök? (Film)

Så flätar man vitlök och lök (Film

Vilda, vackra och ätliga – 6 allium värda att börja odla!

 

Förstora Karina Brozinic

 

Spara

Spara