När är potatisen färdig att skörda?

Jag skulle vilja säga att det beror på vilken potatis man satt. Det finns olika potatissorter som är lämpade för skörd vid olika tider. Tidigast är sorter som i handeln kallas för primör- eller färskpotatis. De har högre vattenhalt för att inte koka sönder lätt och är anpassade för snabb tillväxt. Förgros dessa knölar kan man skörda dem vid midsommar, även om de inte är fullt mogna. Skalet är så tunt att de inte behövs skalas. För att veta när potatisarna är okej att ta upp är det bara att gräva lite lätt i jorden i utkanten av plantan med en grep eller spade och titta om de verkar tillräckligt stora för upptagning. Då är det bara att ta upp, eller så skattar man plantan utifrån och in och tar de som är klara, men utan att störa resten av växten.

Sommarpotatisar skördas som namnet skvallrar om under sommaren, och de äts direkt efter skörd precis som färskpotatisar, och är inte lämpliga att lagra en längre tid. Även här ser man på storleken på knölarna om de är klara. Gräv upp hela plantan vid skörd, och släng blasten på komposten. På sensommaren men i god tid innan höstkylan sätter in på allvar, tar man upp höst- och vinterpotatis.

Förstora Skörda potatisen varsamt med grep

Skörda potatisen varsamt med grep för mindre skador

Förbereda och slå av blast på höstpotatis

Några veckor innan man planerar att ta upp höst- och vinterpotatis kan man sluta vattna dem. Blasten kan få självdö eller så slås den av en tid (ca två veckor) innan upptagning sker och knölarna får mogna klart i jorden. Skalet blir på så sätt hårdare, köttet lite torrare och knölarna tål hantering och lagring bättre.

Upptagning bör ske vid torrt väder. Om knölarna är blöta när man lägger dem till förvaring finns risk för att sjukdomar lättare ska få fäste. Det är bäst att ta upp potatisen i god tid innan höstkylan sätter in, och försök att ta upp dem så varsamt som möjligt. En nedkyld eller ytskadad potatis gör av med onödigt mycket energi vid inlagringen.

Tips: Har man drabbats av bladmögel eller av annan anledning vill skörda tidigare, slå av blasten ca 10-14 dagar före skörd.

Inlagring av potatis ger bättre förutsättningar

En potatis fortsätter att andas, förbruka syre och bilda koldioxid även efter upptagning. Så det gäller att undvika skador på knölarna då de fortsätter att sårläka och då avges mycket vatten. Skador är inkörsportar för rötor. Inlagringstemperatur spelar stor roll för sårläkning, t ex tar sårläkning vid 20°C en dag, medan det vid 10°C tar ca tre dagar och vid 4°C sker ingen skalåterbildning alls (ytan torkar bara in). De ska inte heller utsättas för ljus, för då bildas klorofyll och det giftiga ämnet solanin utvecklas.

Gnugga bort jord från knölarna med lätt hand och lägg dem i papplådor eller på tidningspapper i ett mörkt rum med normal rumstemperatur, gärna med lite högre luftfuktighet. Efter ca 10 dagar bör de vara färdigläkta och redo för vinterförvaringen. Sortera noga bort knölar med skador, gröna fläckar eller mjuka områden.

Förstora Potatis färdig för förvaring

Vinterförvaring av höst- och vinterpotatis

Efter inlagringsprocessen är det dags för den längre förvaringen och då ska man sträva efter en låg temperatur och hög luftfuktighet, och självklart mörkt. Bästa viloläget är i en lokal som håller mellan 4°C och 7°C, där luftfuktigheten är runt 90 %. Är det möjligt bör ventilationen vara god, för att förhindra en förtidig groning. Ett mörkt garage eller en källare kan fungera bra, så länge det är frostfritt. Har man en jordkällare är detta idealiskt. Man kan även bygga en stuka (ett lagringshål i jorden, som isoleras med organiskt material). Under ultimata förhållanden håller potatis i upp till sex månader. Ju högre temperaturen är, desto lägre hållbarhet. Olika sorter har även olika lagringsmöjligheter. Rödskaliga potatisar är t ex inte lika tåliga som gula/vita.

 

 

Förstora Karina Brozinic