Torka tomater i ugnen eller i torken

Oavsett om man har en torkugn eller vanlig ugn, så är det lätt att torka sina tomater. Stora tomater skivas, små tomater delas på mitten. Några föredrar att gröpa ur fröna innan de torkas, andra vill ha fröna kvar. Det går bra vilket som. Det är inte så dumt att samtidigt ta tillvara på fröna till nästa års fröodling samtidigt som man torkar. Dubbel vinning! Gör så här:

  1. Dela eller skiva tomaterna. Gröp eventuellt ur kärnorna.
  2. Sätt tomatskivorna/delarna på en bakplåt med bakpapper under om de ska in i ugnen, annars fördelas de jämnt på ett galler till torken.
  3. Torka i ca 15 timmar i ugnen på lägsta temperatur (brukar ligga på 60-70°). På en vanlig ugn kan luckan gläntas, på en varmluftsugn sköter det sig självt.
  4. Alternativt torka i torkugnen ca 4-6 timmar.
  5. Olika stora bitar torkar olika fort, så kolla till tomaterna ibland och flytta runt dem och ta ut de som är klara.
  6. Förvara de torkade tomaterna i en burk. Torkade kan de klara sig några år. När de ska användas igen ska de blötläggas i vatten ca 30 minuter innan.

Förstora Torkade tomater kan man göra själv

Torkade tomater kan man göra själv.

Tips: Vill man att det ska snabbare i ugnen, kan man höja temperaturen den första timmen, men man behöver ha bra koll så att de inte bränns. Låt dem gärna eftertorka med öppen lucka och avstängd ugn, när de börjar bli klara.

Torkade tomater i olja

Följ beskrivningen för torkning ovan, men använd bara en tredjedel av tiden, så att de fortfarande har lite fukt i sig och är sega i konstistensen. Häll olivolja (eller annan olja om du hellre föredrar det) så att den helt täcker de torkade tomaterna i burken. Skaka lite på burken för att få ut alla luftbubblor.

Läs mer om tomater:

 

3 metoder för att spara frön från tomater

Kan jag så gamla tomatfrön?

Kan man ta fröer från köpetomater?


Förstora Karina Brozinic

Spara