Förstora Fröpåsen har nyttig info

Fröpåsen innehåller ofta nyttig information om till exempel groningstemperatur, så tid och sådjup.

Var ska du ha dina sådder?

Tänk på att dina sådder behöver mer och mer plats allteftersom plantorna växer. Blir det för trångt på fönsterbrädan måste du ställa krukorna längre in i rummet. Då behövs det extra belysning för att plantorna inte ska bli för rangliga. Ofta räcker inte ljuset i fönstret till ändå om du sår redan i februari och i början av mars.

Ett miniväxthus med genomskinligt tak ger en bra temperatur och fuktighet. Tänk på att du kanske måste lufta ibland om det blir väldigt blött.

Hur sår du?

Använd såjord eller en lättgödslad, sandblandad jord. Eller så direkt i torvbriketter. Genomvattna med stril eller duschflaska så att jorden blir genomfuktad innan du sår.

Så några frön av varje sort av små frön, och max två av varje av större frön i varje kruka om det är småkrukor. Ta senare bort den planta som utvecklas svagast. I en större odlingslåda kan du bredså, det vill säga strö ut fröna jämnt över ytan. Om du vill så flera sorter i samma låda: gör avgränsningar mellan de olika sorterna, till exempel genom att sticka ner bitar av kartong mellan ”avdelningarna”.

Små frön behöver bara täckas med ett tunt lager jord, medan större frön ska tryckas ner en bit i jorden. Det finns även frön som bara läggs ytligt på jorden. Läs på fröpåsen för anvisningar om sådjup.

Glöm inte att märka sådden! I trädgårdsbutiken finns praktiska trä- och plastetiketter som går att skriva på och som man sticker ner i krukan.

Det är viktigt att sådden inte torkar ut. Vattna försiktigt med stril.
När plantorna vuxit till sig så mycket att de går att hantera planteras de om (omskolas) i större krukor.

Fler artiklar om sådd:

 

Sådd - medlemmarnas tips

Fröså blommor till buketter

Experternas frö- och såtips

Så sår man tomat – film om frösådd