Recept på nässelvatten

 

Bara för att vårskotten gått över till stora grova nässlor, för grova för nässelsoppa, så betyder det inte att nässelsäsongen är över. De nässlor som hunnit bli stora kapas och läggs i en hink med vatten. Fyll på ordentligt och täck med lock. Låt stå cirka en vecka. Rör om några gånger under tiden. Det kommer att börja lukta ruttet, så en varning är på sin plats.

Sila bort nässlorna ur hinken (lägg dem på komposten) och använd vattnet till gödselvatten. Det bästa som finns! Späd med cirka 5–10 delar vatten. Tänk på att nässelvatten är väldigt kväverikt vilket gynnar tillväxt och grönmassan, men inte alltid blomning och fruktsättning.

Ett alternativ till färska nässlor, är att hänga nässlor på tork och lägga i blöt efterhand som det behövs. En bonus med att skörda fullvuxna nässlor är att det kommer nya späda skott, som med fördel kan användas till nässelsoppa under resten av säsongen.

 

Förstora Karina Brozinic