De olika chilisorterna ser olika ut. Storleken på en planta kan variera från några decimeter till över en meter både i höjd och i bredd. Bladen är oftast avlånga med slät kant. Blommorna är stjärnformade med 5-9 kronblad. Blommornas färg varierar mellan arterna och är oftast vita eller blålila. Frukterna varierar till färg, form och storlek. Vanligast är att frukterna blir gula eller röda när de mognar, men även bruna och lila frukter förekommer. Gröna chilifrukter man ser på marknaden t ex 'Padrone' är gula eller röda sorter som plockas omogna.

Förstora Chili redo för att omskolas

Var köper jag fröer till chili?

Fröer till chili finns nuförtiden att köpa hos flera välsorterade fröhandlare, varav flera har nätbutiker. Det går även att ta tillvara fröer från torkade eller färska chilifrukter. Är du ordentligt intresserad går du med i en chiliförening där medlemmarna byter och beställer tillsammans. 

Sådd och förkultivering 

De flesta chilisorter har en lång utvecklingstid och därför ska fröna sås så tidigt som möjligt. I slutet av januari eller i början av februari är det lämpligt att så sina frön. Om du har tillgång till ett uppvärmt växthus eller har extra växtbelysning inomhus, så är det en god idé att så tidigt.

Så i krukor och använd vanlig såjord. Vattna igenom jorden ordentligt innan sådden, så flyter inte fröerna iväg. Tryck ner fröet ca en halv centimeter i jorden. Har du gått om frön kan du variera sådjupet en aning för att nå bästa resultat. Temperaturen bör ligga mellan 20-25 grader. Det kan underlätta att skaffa sig en värmematta för sådd, om det inte är tillräckligt varmt i fönstret över elementet. Jorden ska hållas fuktig men inte genomsur. Efter ca två till tre veckor brukar hjärtbladen visa sig.  Nu vill plantorna ha gott om ljus helst uppåt 14 timmar om dygnet.

När det blivit ordentlig med rötter är det dags för den första omplanteringen. Flytta då försiktigt plantorna till större krukor. Plantera dom så att jorden når upp till hjärtbladen. Nu vill de ha det aningen lite svalare - sänk till 16-20 grader. Gödselvattna regelbundet från och med tredje veckan efter omplanteringen.

Tips: Överblivna frön kan sparas i flera år, helst i en tät burk och i kylskåpet.

Odla chili i kruka

Ibland slår det bakut när man är för generös med storleken på kruka från början. Så är det med chili - de föredrar att öka storleken gradvis. En för stor kruka gör att plantan skickar ut smala rottrådar genom jorden och dessa trådar förgrenar sig inte förrän de når krukkanten, det leder till en tunn rotklump. För bästa resultat skolar man därför om minst två gånger efter sådd. Vid varje omplantering flyttar man plantan till en lite större kruka. Den slutliga krukan bör vara på runt tio liter.

Odling av chili på friland

I maj-juni när risken för frost är över kan du börja skola ut de förodlade chiliplantorna genom att låta dem stå ute i gradvis några timmar och ta in dem över natten. Plantera på en varm och skyddad plats, gärna med kvällssol. Chili trivs bäst i mullrik jord med ett pH-värde mellan 5,5-6,5. Ge plantan stöd med en bambupinne eller liknande och skydda dem med odlingsväv under de första veckorna.

Skötsel av chili

Chili älskar sol och värme, så de vill gärna stå så soligt som möjligt. I växthus, mot södervägg, i ett söderfönster eller i kökslandet i full sol gärna upphöjd bädd. Sen är det viktigt att vattna! En solig sommardag kan de behöva vattnas två gånger då de dricker mycket. Gödselvattna gärna en gång i veckan.

Toppa eller inte toppa chili?

Du har kanske läst någonstans om att man toppar chili, men det beror helt på vilken sort man har. Om sorten ska bli hög ska den först växa till önskad storlek innan man toppar. De låga och buskiga sorterna med många grenar, kan man börja beskära när de är ca 15 cm höga och har några riktiga bladpar.

 

Mer om chili:

 

Så dina egna chiliplantor! (film)

Recept Pimientos de Padrón - friterade chilifrukter (film)

Så tar du sticklingar från tomater och chili (film)

Storleken har betydelse - i alla fall vad gäller krukor och chili (film)

Så övervintrar man chiliplantor (film)

Förstora Karina Brozinic

Spara