Skörda kryddväxter

Bästa perioden för att skörda hela örter är innan de gått i blom, men blad kan skördas hela säsongen. Det ska vara torrt när man skördar. Bästa tidpunkten är förmiddag, efter att daggen torkat upp och innan gassande sol. Då är de eteriska oljorna, där smak och doft finns, som mest koncentrerade.

På både ettåriga och fleråriga plantor ska man lämna tillräckligt mycket grönska kvar så att de kan leva vidare. Använd sax för gröna mjuka stjälkar och kniv för vedartade skott. Undvik att bryta av stjälkar, då det lätt kan skada plantan. Skörda hela stjälkar eller toppskott, även om du endast är ute efter blad. Då kan plantan bilda nya skott. Det mår den bara bra av. Samma princip som häckklippning, de blir täta och fina.

Färska kryddor

Vad kan smaka bättre än egenodlade kryddor? Obesprutat och utan transporter och onödiga förpackningar. Bara att ta en näve och blanda ner i grytan, salladen eller vinägretten. Skölj noggrant innan, för att slippa jord, smuts eller objudna insekter. Ställ de nyskördade örterna i ett glas med vatten, så håller de sig fräscha tills att de ska användas.

Att torka kryddväxter

Kvistar kan hängas på tork upp och ner i små buketter. Det går även bra att lägga på tidningspapper eller torkställningar (köpta eller egentillverkade). Gemensamt gäller att det ska vara torrt, varmt och inte för ljust. Det ser romantiskt ut att hänga kryddor i fönster, men solen gör att de eteriska oljorna avdunstar och färgerna bleknar. Beroende av temperatur, luftfuktighet och vilka växter man använder kan torkningen ta några dagar till tre veckor.

Det går att påskynda torktiden genom att torka i ugn eller speciella torkapparater. I ugn ska du ha den lägsta temperaturen, ej över 50 grader. Lägg örterna i ett tunt lager på bakplåtspapper och låt luckan stå öppen. Kryddorna är klara när de är helt torra.

Förvaring av torkade kryddor

Repa av bladen från de torkade kvistarna. Förvara de torkade kryddorna i mörka och lufttäta burkar. Längst hållbarhet får burkar som förvaras svalt, torrt och mörkt. Vanligtvis förnyar man sitt lager varje år men vissa kryddor kan, om de är rätt torkade och lagrade, hålla upp till tre år.

Att frysa kryddväxter

För vissa örter lämpar sig frysning bättre än torkning som dill, persilja, gräslök och basilika. De rensade färska örterna packas tätt i plastpåsar eller plastburkar och stoppas direkt i frysen. Vid användning bryts en liten del av örten av och resten lämnas tillbaka direkt. Frysta örter kan hålla ett år eller längre i frysen om de inte kommer i kontakt med för mycket luft. Då kan de frystorka. Därför är det bättre med mindre förpackningar eller att man i förväg portionsförpackat.

 

Mer om örter och kryddor:

 

Kryddväxter - så lyckas du!

11 superenkla kryddväxter

Örtspa från naturen

Örtagårdar och kryddträdgårdar på 21 olika sätt


Förstora Karina Brozinic

Spara