Många gamla fröer är livskraftiga i många år om de bara står torrt. Fröer kan klara frost utan problem, men en förutsättning är att fröerna har varit torra hela tiden. Om de har blivit blöta och frusit kan de ha blivit förstörda. För att få reda på om de klarat sig kan man göra ett så kallat groningstest på dem.

Groningstest funkar så här:

1. Lägg några fröer på ett fuktat dubbelvikt hushållspapper eller i en melittapåse och lägg i en plastpåse.

2. Ställ testet i rumstemperatur och mörkt. Efter några dagar ska fröerna gro. Grobarhet räknas i procent, och allt över 50 procent räknas som okej grobarhet.

OBS! Kolla även på fröpåsen vad som rekommenderas för sådd. Visa fröer kräver mörker andra ljus för att gro. Ljusgroende frön kan ställas att gro i ett varmt och ljust fönster. Har du frön som behöver köldbehandlas innan de gror ställer du in groningstestet i kylskåpet under 3–4 veckor.

Tips: Det finns en bra tabell på Runåbergs som visar hur många dagar och vilken temperatur olika frön gror i.

Liten film (eng.) som visar hur man testar grobarhet.

Använda de groddade fröna efter testet

Frön som grott i grobarhetstestet går så klart att använda direkt. Du sätter bara över dem i en såkruka och täcker med så mycket jord som rekommenderas på påsen. Var försiktig och använd gärna pincett, för att inte skada den känsliga rotbiten.

Har du en massa fröer över av ätbara växter, men inte plats att så dem eller plats i rabatterna, då kan du överväga groddning eller att odla mikroblad (microgreens/baby leafs). Även om någon del på plantan är ätlig, betyder det inte att skottet är det, så kolla gärna vilka växter som rekommenderas till detta. Listor finns i respektive artikel.

Läs mer

 

7 sätt att organisera och förvara dina fröer

Planera din köksträdgård – gör en planteringsplan

Använda ett såschema – gratis mall för nedladdning

Svårt med plantavståndet? Tillverka egna såband! (film)

 

Förstora Karina Brozinic