Vilka tomater tjuvas?

Alla tomater tjuvas inte. Det är de högväxande vanliga tomatplantorna som ska tjuvas och inte busktomater eller dvärgtomater.

När tjuvas tomaterna?

När rankorna börjat få fram en tre till fem klasar bör man börja toppa plantan. Detta för att all näring ska gå till de klasar som redan utvecklats. Utan toppning slösas energi bort på fortsatt höjdtillväxt och till att utveckla fler klasar som ändå inte hinner mogna. Ofta kan plantan abortera bort tomater, men det är med andra ord lättare att kunna styra detta själv.

Hur tjuvas tomatplantan?

Sidoskotten som ska toppas kommer i vecket som uppstår mellan stam och bladgren (se startbilden). Ta skotten när de hunnit bli mellan 5-10 cm långa. Nyp bort skotten med vid fästet med hjälp av fingrarna.
Undre blad på stammen och blad som gulnat kan med fördel också tas bort. De kan klippas bort eller nypas. När plantan är färdigväxt och om det bildats mycket bladmassa, kan övre blad och skott toppas bort om de skuggar för mycket. Fortsätt att tjuva plantorna under resten av sommaren.

Eva stjäl inte tomater – hon tjuvar!

 

Säkert har du hört begreppet "tjuva tomaterna". Men varför gör man det? Eva Robild berättar vilka tomater man tjuvar och när. Hon visar även hur man gör och vilka skott det är man kniper av.

Mer om tomater:

 

Tomat och potatis på samma planta – så fixar man Frankensteinväxten

Så tar du sticklingar från tomater och chili (film)

Stekta gröna tomater och andra recept

Så sår man tomat - film om tomatsådd (film)

 

Förstora Karina Brozinic

Spara

Spara