Läsarnas bästa tomattips

Jag lägger omogna tomater i öppna lådor i källaren som är någorlunda kall. Där mognar de efterhand och jag har tomater ända fram till jul. Kerstin Andersson på Facebook

Skär mogna tomater i tjocka skivor och torkar i ugnen. Sedan lägger du skivorna i burkar med olivolja och eventuellt också lite vitlök och chili. Lin Dalén på Facebook

Jag slänger ner tomaterna precis som de är i plastpåsar som jag lägger i frysen. Sedan tar jag bara upp önskat antal tomater och spolar dem under varmvatten-kranen så lossnar skalet lätt som en plätt. Det går också utmärkt att hacka dem otinade. Suveränt enkelt! Sivan i Mellansverige på forumet på alltomtradgard.se

Kör dem i mixer tillsammans med chili och vitlök. Frys in och ha som bas till olika såser och grytor. Oerhört mycket godare än burktomater och en njutning att ha under vintern. Lena i Torslanda på forumet på alltomtradgard.se

Dela ut överskottet till grannarna – och få annat tillbaka! Byteshandel när den är som bäst. Ingela G Andersson på Facebook

De klasar som inte har hunnit mogna innan frosten, tar jag in och lägger på en bricka på matrumsbordet, där eftermiddagssolen kommer åt men inte blir för stark. Säkert 90 procent av karten mognar inom en månad. Små brukar de vara, men utmärkt goda. Eva på Ekerö på forumet på alltomtradgard.se

Jag tar in hela kvistar med tomaterna kvar och hänger dem upp och ner i ett fönster. Där mognar de och jag har tomater att plocka långt in på hösten. Anne Svensson på Facebook

Jag gör grön tomatmarmelad med ingefära. Jättegott ihop med getost. Ulla Lorentzi på Facebook

Gör ketchup och ge bort till alla du känner! Pierre Selim på Facebook

Förstora Skörda tomater

 

Bästa tomatrecepten:

 

Folieknyten på grillen

Tärna tomater, skiva lök, salta, peppra och strö över lite socker och färska örter. Vik en bit folie dubbelt, lägg på tomatröran och ringla över olivolja. Vik ihop. Grilla på galler i cirka 10–15 minuter.
Åsa Hh på forumet på alltomtradgard.se

Ugnstorkade tomater

Förstora Ungstorkade tomater

Dela tomaterna i 2–4 delar beroende på storlek. Lägg dem på ett ugnsgaller på bakplåtspapper med skalsidan neråt. Torka dem i 90 grader (låt ugnsluckan stå lite på glänt) i minst 6 timmar, eller tills de är sega och nästan helt torra.

Vinägerbakade tomater, 4 pers

  • ca 8 tomater i tjocka skivor
  • ca 4 rödlökar i klyftor
  • ett par nävar färsk, grovhackad oregano
  • hackade svarta oliver och/eller hackade soltorkade tomater
  • ca 3 dl balsamvinäger (det går bra med en billigare sort)
  • 1-2 hg mjuk getost
  • salt och svartpeppar

Lägg grönsakerna i en form, häll över vinägern, blanda ner salt och kryddor, klicka över getosten. Ställ i ugnen på 175 grader i ca 45 min. Om du är extra hungrig kan du blanda i några dl kokta kikärtor också. Och om du inte gillar getost så går det bra utan. Servera antingen med spaghetti och hemhackad ruccolapesto eller  stekt tortilla med ost och avocado. Eller något annat.
/Från Karin Rosager

Grön tomatchutney

Förstora Gröna tomater

Jättegod chutney på gröna tomater som är härlig till höstens currygrytor:

  • 1 kg gröna tomater
  • ½ kg äpplen
  • 5-6 vitlöksklyftor
  • 2 små gula lökar
  • 5 dl röd vinäger
  • 1 pkt (330 g); brun farin
  • 2 tsk ingefära
  • 2 tsk salt (minst);
  • 2 tsk chilipeppar
  • 2 tsk krossade senapsfrön
  • 250 g russin

Skala, klyv äpplena. Hacka äpplen, lök, vitlök och lägg i gryta tillsammans med allt det andra. Småkoka i 3 timmar. Lägg i glasburkar. Håller sig i flera år utan kylskåp!
/Farida på Forumet

Mamma Mia’s Ketchup

Förstora Gör din egen ketchup
  • 3 kilo mogna tomater
  • 1 röd lök
  • 1 gul lök
  • 2 små, starka chilifrukter
  •  2 knippor oregano (stora);
  • 3 ½ dl vinäger (rödvins-);
  • 1,5 dl råsocker
  • ¾ tsk salt
  • 1 ”dutt” vitpeppar
  • 1 torkad stark chili (cayenne), hel
  • 1 halverad kanelstång
  • ½ muskotnöt (slå försiktigt med hammare för att dela)
  • ½ tsk senapsfrön
  • 1 liten knippa basilika
  • 1 stor vitlöksklyfta,  grovt hackad

Lägg tomater, lök och persilja I en 4–5-liters tung gryta. Koka upp på hög värme, reducera värmen till hälften och låt koka tills tomaterna har mjuknat, i ca. 20-25 min.

Lägg i de urkärnade chilipepparfrukterna. (Använd handskar.) Koka ca. 5 min till. Passera tomatblandningen genom en finmaskig sil och pressa hårt med baksidan av en träslev för att få igenom purén.
Häll tillbaka purén i grytan och släng resterna.
Tillsätt vinäger, socker, salt och vitpeppar i purén. Knyt in de resterande ingredienserna i en tygduk (gärna av linne), som knyts ihop och läggs i grytan. Koka upp på hög värme, reducera värmen till hälften och låt småputtra i 2 –2,5 tim utan lock. Skumma regelbundet om det behövs. Rör om längs sidorna. När såsen har blivit väldigt tjock, ta bort de inbundna kryddorna (pressa ur dem i silen över grytan).
Häll upp på flaskor/burkar. Låt svalna, förvara kallt. (Håller i princip hur länge som helst!) Ger 1 stor flaska (ca 1 liter) – ketchup!
/MiaMi på  Forumet

Tomatsoppa med basilika

Recept på tomatsoppa med basilika. Alla sorters tomater går att använda, men soppan blir aningen tjockare om man har matlagningstomater (typ ’Marzano’).

  • Drygt 1 kg tomater ( jag gör en dubbelsats och fryser in det som inte går åt);
  • 2 gula lökar
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 msk tomatpure
  • 2 dl grädde
  • 5 - 6 dl vatten
  • 2 krm kajennpeppar
  • italiensk salladskrydda eller örtsalt strimlad basilika

Kryssa tomaterna vid fästet och lägg i kokande vatten så att skalen spricker och lätt kan dras av.
Fräs hackad lök i lite matfett på medelvärme. Lägg i skurna tomater, buljongtärningar, tomatpuré, vatten och grädde. Krydda och koka sakta under lock ca 25 min. Kör soppan slät i matberedare (stavmix går lika bra), och häll tillbaka i kastrullen. Blanda i strimlade basilikablad, koka upp och smaka av. För att få soppan lite matigare brukar jag koka några dl ”skruvmakaroner”. Smaklig måltid!
/Greta i Österbotten på Forumet

Tomatsås

Förstora Tomatsås

Jag gjorde en jättegod tomatsås förra hösten och frös ner massor med förpackningar. Bara att ta upp och värma till pastan, blanda med köttfärs eller vad man nu vill ha i sin pastasås. Man tager:

  • 1,5 kg tomater
  • 3 gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 1 lagerblad
  • 1 msk socker
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk torkad oregano (eller 3 msk färsk)

Fräs lök och vitlök i olja, svettas på svag värme. Häll i de klyftade tomaterna, lageblad, socker salt, peppar och vinäger.
Låt allt koka under lock på låg värme ca 1 timma.
Dra av grytan och smula ner oregano. Låt såsen dra 15 min. innan den serveras.
När jag tröttnade på att koka sås, frös jag in tomaterna hela i plastburkar. Jag har fortfarande kvar av tomatsåsen och den är underbara att använda till pastarätter.
/Påskalla

Gröna inlagda tomater

Förstora Gröna inlagda tomater

De där små, icke färdiga och hårda som ”slangbelleammunition” är utmärkta att sylta. Supergott till både fläsk och viltkött. (Nöt har jag inte provat dem till.)

Sjud dem (pricka lite med en gaffel) några minuter.
Gör en lag på 2 delar ättika och 3 delar vatten. Lika mycket socker som vatten. Lägg i några bitar torkad ingefära (färsk går bra det med). Några nejlikor och lite hel vitpeppar. Koka upp så att sockret smält. Lyft över tomaterna och sjud några minuter. Lyft över tomaterna till glasburkar och koka lagen igen. Slå den över tomaterna och sätt på lock. Klarar sval och mörk förvaring minst tre år.
/Överbölingen på Forumet

Bakade tomater i ugn

125°C länge, länge med salt, vitlök, olivolja, färska örtkryddor. Lite socker också, det tar fram smaken på tomaten.
/Åsa Hh på Forumet

 

Har du några egna tomattips eller recept? Du är mer än välkommen att dela med dig på vårt Forum eller i Faktabanken.