Tomatchutney

ca 5 dl

Ett gott och kryddigt tillbehör som passar till det mesta och kan varieras med annat än tomater, ett alternativ är urkärnade plommon. Chutneyn håller i flera veckor om den förvars i kylen.

6 solmogna tomater
1 finhackad gul lök
1 dl råsocker
1 tsk salt
½ dl äppelcidervinäger
1 msk riven färsk ingefära
1-2 finhackade piri-piri

Gör så här:

  1. Skär ett kryss i toppen på tomaterna och lägg ner dem i kokande vatten i cirka 30 sekunder. Ta upp dem och spola dem i kallt vatten. Dra bort skalet och skär tomaterna i bitar.
  2. Lägg tomatbitarna i en kastrull med lök, socker, salt, vinäger, ingefära och piri-piri. Låt koka utan lock tills hälften av vätskan har kokat bort.
  3. Låt chutneyn kallna.

 

Piccalilli

till 2 stora burkar

Piccalilli är en inläggning med olika grönsaker, t.ex. västeråsgurka och blomkål, som är vanliga i England. Den fina gula lagen smakar starkt och gott av senap. Piccalilli håller i flera månader om den förvaras svalt och mörkt.

500 g blomkål i små buketter
400 g skivad västeråsgurka
400 g steklök eller annan smålök, skalad och delad
300 g skärbönor i bitar
200 g zucchini i centimetertjocka stavar
10 skalade vitlöksklyftor.

Saltlake:
2 liter vatten
2  ½ dl salt


Inläggning:
½ dl vetemjöl
1 ½ dl senapspulver
2 dl strösocker
1 msk gurkmeja
7 ½ dl vitvinsvinäger

Gör så här:

  1. Blanda samman saltlaken i en stor bunke och lägg i alla grönsakerna. Täck med plast folie och låt stå i kylen ett dygn.
  2. Häll av grönsakerna i ett durkslag och spola dem i kallt vatten. Låt dem rinna av väl.
  3. Blanda vetemjöl, senapspulver, socker och gurkmeja i en stor kastrull.
  4. Vispa ner vinägern lite i taget, koka upp och sjud i cirka 4 minuter.
  5. Lägg i alla grönsakerna och koka upp under omrörning. Låt koka i cirka 7 minuter.
  6. Häll upp på väl rengjorda glasburkar. Sätt på lock och låt burkarna svalna. Förvara svalt och mörkt.

 

Fattouch

ca 4 pers

Fattouch är en libanesisk tomatsallad med pitabröd. Det kryddas bland annat med det mörkröda pulvret från sumak, ett bär med syrlig smak. Kryddan finns att köpa i butiker som säljer orientaliska livsmedel.

400 gram solmogna tomater i små bitar
2 pitabröd
2 msk olivolja

Dressing:
1 dl hackad färsk mynta
1 dl hackad persilja
1 finhackad knipplök eller rödlök
rivet skal av en ½ citron
2 msk pressad citron
2 msk olivolja
2 msk sumak
2 krm svartpeppar
½ tsk salt

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till dressingen.
  2. Lägg tomatbitarna i en skål och häll över dressingen.
  3. Sätt ugnen på 225° Skär pitabrödet i ca 2 cm stora bitar och blanda dem med oljan.
  4. Lägg ut brödbitarna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen ca 5 minuter tills de fått färg.
  5. Blanda ner pitabröden i salladen och servera.

 

Ketchup

ca 3 dl

Förvara ketchupen i väl rengjord burk med tättslutande lock i kylen. Den håller minst 10-12 dagar.

1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk olja
400 g skållade och skalade tomater, 3-4 st
1/2 dl tomatpuré
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl farinsocker
1 tsk worcestersås
3/4 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Gör så här:

  1. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i tomaterna ca 1/2 minut tills skalet spricker. Spola dem i kallt vatten och drag bort skalet. Skär de skalade tomaterna i bitar.
  2. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök på medelvärme så löken blir mjuk men inte får färg.
  3. Tillsätt tomatbitarna, tomatpuré, vinäger, socker, worcestersås, salt och peppar. Låt alltsammans sjuda på svag värme utan lock ca 20 min. Rör om då och då. För en slätare konsistens kan ketchupen köras i en matberedare eller med en stavmixer.
  4. Häll upp ketchupen på burk och låt den kallna. Förvara den kallt.