Gör så här för en lyckad höstplantering:

 

Förstora Sänk ner hela krukan i vatten

1. Sänk ner hela krukan med plantan i vatten så att den blir ordenligt genomdränkt. Lyft upp och låt överskottsvattnet rinna av.

 

Förstora Så ska gropen grävas

2. Gräv en grop som är ungefär dubbelt så stor som jordklumpen. Se till att det är ett lager med luckrad jord i botten av gropen. Om du kommer ner till alven, den sterila jorden utan mikroliv, ska du luckra upp den ordentligt, men inte blanda den med övrig jord. Utan luckring blir alven som en tät botten på en hink där ­vatten riskerar att bli stående.

 

Förstora Kontrollera rötterna

3. Klipp av eventuella långa hängande rötter på plantan innan du sätter ner den i gropen. Om den har ett rotsnurr gör du fyra klipp i rotsnurret för att främja ny rotbildning.

 

Förstora Plantera

4. Sätt ner plantan och fyll med den gamla jorden halvvägs upp. I det översta jordlagret kan du jordförbättra med organiskt material som kompost, torv eller kogödsel. Precis som i naturen tillförs då det organiska materialet från ytan. Du kan även blanda i lite benmjöl.

 

Förstora Vattna ordentligt!

5. Vattna ordentligt så att rötterna kommer i kontakt med jorden. Större plantor som rosor, buskar och träd blir ordentligt genomvattnade om du fyller på med jord till hälften, vattnar en gång och sedan fyller på med jord ända upp och vattnar en gång till.

 

 

Läs mer om höstplantering här:

 

Så djupt ska du plantera!

Höstplantering - bästa tipsen!

Plantera vårens lökar nu

Plantera perenner, buskar, träd

5 No-no för höstplantering!

8 Fyndtips för höstväxter!