Bästa tiden att plantera vårlökarna är tidig höst

Narcisser (påsk- och pingstliljor) och sorter med små lökar (till exempel snödroppar och vintergäck) ska planteras så ­tidigt som möjligt på säsongen, senast under september och så snart du köpt dem. Narcisser behöver tid att rota sig för att klara vintern. De små lökarna mår inte bra av att ligga och torka, varken hemma hos dig eller i butiken. Tulpaner däremot kan du plantera så länge det går att gräva i jorden. 

Tips: Kan du inte sätta lökarna direkt efter inköp, går det bra att förvara dem svalt och torrt i kylskåpet.

Förstora Köp 3 vårlökspaket betala för 2!

Vårlökar av hög kvalitet i vår webbutik
– köp 3 paket betala för 2!

 

Näring och jord för vårlökar

Alla lökväxter vill ha väldränerad och lucker jord. Vissa föredrar sandblandad jord, andra mer näringsrik, men det allra viktigaste är att vattnet inte blir stående för då kan lökarna ruttna.

Egentligen behöver lökar ingen extra näring vid planteringstillfället, för löken innehåller allt som växten behöver för att blomma och sätta frön. Faktum är att för mycket kvävegödsling kan göra att man gynnar bladtillväxten och att blomningen t o m uteblir. Däremot kan man gödsla när precis när lökarna står i full blom och strax efter att de blommat. Strö lite benmjöl på plats, så att löken kan ta till sig näringen och samla kraft till nästa säsong.

Så djupt och tätt ska vårlökarna sättas

Hur djupt man ska gräva ner olika lökar brukar stå på förpackningen, men generellt ska löken ner tre gånger sin höjd. En lök som är 2 cm hög ska därmed läggas i en grop som är 6 cm djup. Det är bättre att plantera lite för djupt och få en något senare blomning än att plantera för grunt och riskerar att löken fryser.

Vårlökarna kan stå väldigt tätt, bara rötterna har kontakt med jorden under. Om man gör en så kallad löklasagne, så bör det finnas tillräckligt med mellanrum för att underliggande lökars stjälkar ska kunna ta sig upp emellan. Se fler tips för hur man planterar löklasagner.

Förstora Ett lökjärn kan underlätta vid planteringen.

Ett lökjärn kan underlätta vid planteringen.

Verktyg som underlättar plantering av lökar

Det kan vara tungt att gräva hundra hål i gräsmattan om man t ex ska sätta en lökäng. Då kan man använda lökjärn, som finns i olika storlekar. De har handtag på ovansidan och trycks ner till det djup man önskar, så att rätt storlek på planteringsgropen uppnås. Det finns även lökjärn på skaft, så man slipper böja sig ner och skonar ryggen!

De gammaldags planteringspinnarna funkar fint för smålökar. Man sticker ner dem i jorden och roterar för rätt storlek på gropen. Tänk på att det blir en luftficka under löken som formas av den långa spetsen. Då det är viktigt att lökens rötter kommer i kontakt med jorden, kan man hälla lite planteringsjord innan man lägger i löken.

Tips: Om du väljer att gräva med handspade, bred eller smal, skona handlederna genom att vända spaden så att du gräver mot dig och inte ifrån dig.

Redskap som underlättar lökplanteringen
– köp allt i vår webbutik!

 

Förstora Lökkorg för lättare upptagning

Använd en lökkorg om du vill kunna plocka upp lökarna när bladen börjar vissna.

Lökkorgar använder man för att kunna plocka upp lökarna efter blomning. Det gör man om vill sätta annat på den platsen efter vårlökarna eller om det t ex kommer att bli för blött bredvid rosor på sommaren, då dessa kräver gödning och vattning, medans lökarna vill ha en torrare viloperiod. De upptagna lökarna kan jordslås på ett torrare ställe eller så kan man låta dem vissna ner och förvara dem torrt och svalt till hösten, då de ska ner i jorden igen.

Tips: Plantera lökar som blommar tidigt där du rör dig i trädgården under vinterhalvåret, så att du verkligen får njuta av dem.

 

Mer om vårlökar:

 

Gammaldags vårlökar som bildar lättskötta blomstermattor

Plantera en löklasagne i år!

Lyckas med tulpaner!

Höstplantering - bästa tipsen!

Allium – lila bollökar för prydnad

Förstora Karina Brozinic