Fakta om resan

Datum: 14 – 19 september 2015

Pris: För Allt om Trädgårds prenumeranter 15 990 kr, ord. pris 17 490 kr. Enkelrumstillägg 1 990 kr.

Resan inkluderar:

  • Direktflyg Stockholm eller Köpenhamn – Malaga t/r (inkl. flygavgifter och skatter)
  • Boende med del i dubbelrum fem nätter på angivna hotell eller likvärdiga (se hotellen längst ner).
  • Fem frukostar, tre luncher, en tapaslunch och tre middagar med måltidsdryck
  • En vinprovning
  • En olivoljeprovning
  • Bussresor och båttur
  • Entréer och visningar enligt programmet
  • Engelsktalande lokalguider
  • Svenska ciceroner är Peter Englander, andalucienexperten Catherine Urwits och Allt om Trädgårds redaktionschef Anna G Tufvesson

För anmälan: ring 08-660 18 00 eller maila till info@favoritresor.se

Peter Englander hälsar:

 

Smaka på ordet. A n d a l u s i e n. Jag längtar febrilt efter att få gnugga näsan mot en vild, solig rosmarinbuske vid Guadalquivirfloden, att sätta tänderna i knallorange apelsin och att få sitta i skuggan under en blåregnspergola och fundera på hur man får med sig allt det där hem till Sverige. Häng med så får ni en kurs i zonknäckeri på köpet!

PROGRAM

Dag 1. Stockholm – Málaga – Ronda

Morgonflyg från Stockholm eller Köpenhamn för att landar i Málaga där Catherine möter oss. Nu väntar den berömda bildsköna Ronda där vi bor med vyer ut mot ravinen och den kända bron. På vägen stannar vi till i engelska Lindsays trädgård. Hennes trädgård ligger på åtta olika nivåer under en höjd där oliver och mandelträd växer. Då hon förvärvade sin trädgård var den en övervuxen citrusodling med plommon, hassel och granatäpplen. Idag växer här två stora jakarandaträd och en Chorisia. Lindsay gillar klättrare och nämner särskilt en djuprosa och en orange bougainvillea, sina doftjasminer och klätterrosor som tronar ovan agapanthus, salvia och hibiskus. Krukor och statyer pryder terrassen och bakom hennes gazebo finns en liten djungel med banan, papyrus, och monstera som skuggas av granatäppleträd. Vidare försöker hon, trots sin aktningsvärda ålder, sköta sina pergolor, grönsakstäppor och formella trädgårdsrum på noggrant brittiskt vis med formklippta Euonymous runt rabatter med krysantemum, kannor, guava och hibiskus.

Vi fortsätter en timme och ankommer till trevliga hotell Reina Victoria, under kvällen. Vi njuter av stans finaste utsikt från hotellets trädgård. Senare strövar vi tillsammans genom gamla stan, till en välkomstmiddag på en liten utsökt restaurang, där vi prövar ”La cocina Rondeña” - det uppskattade Ronda-köket.

Förstora Blommande Nerium oleander

Blommande Nerium oleander

Dag 2. Ronda – Jerez – Sanlucar

Efter en riktigt god frukost, går vi en liten stadspromenad i de vita byarnas mest kända by, Ronda, romarnas Arunda. Den vackra och vita gamla staden, som hölls längst av morerna under den spanska återerövringen "La Reconquista", är typiskt arabisk. Bron över ravinen tillhör de mest dramatiskt sköna man kan skåda. Vi promenerar genom Rondas historiska delar och besöker Spaniens äldsta tjurfäktningsarena. Den 200 år gamla stadsparken lockar med ståtliga träd och folkliv. Ronda är en av Spaniens äldsta städer och ravinens bråddjup delade staden i två delar fram till 1700-talet då broarna byggdes.

Därefter börjar vår färd utefter La Ruta de Los Pueblos Blancos, de vita byarnas förtrollande väg genom landskapet. Vi stannar till för att prova viner och äta en hemlagad tapaslunch på en liten familjeägd vingård, med härliga vyer över ett andalusiskt landskap. En lätt siesta på bussen är sedan skönt. Längs vår väg njuter vi av berg och dalar, vitkalkade hus prydda av krukor med hängpelargonier, en och annan åsna, apelsinlundar och grågröna olivträd.

Den vackra vägen slutar i staden Jerez, sherrystaden. Här ligger en familjedriven lantgård, en typisk andalusisk finca, där man odlar grönsaker, vin, citrusfrukter, men även oliver. Vi får veta hur man gör den goda, kallpressade jungfruoljan. Vi gör även en olivoljeprovning. En halvtimme senare väntar nästa hav – Atlanten och den vilda och vackra spanska kusten där den vita staden Sanlucar de Barrameda är belägen. Här ska vi bo två nätter på ett enkelt, mycket trevligt hotell, mitt i centrum. Ledig kväll, för att strosa på egen hand till någon av de bra tapasbarerna.

Förstora Citrusodling i Roda

Citrusodling i sluttningarna i Roda

Dag 3. Guadalquivir – Sanlucar

Guadalquivirs skyddade natur Morgonpromenad ner till Guadalquivirfloden. Vi ska ägna förmiddagen åt en båttur, nära ett av Europas största naturreservat, El Coto Doñana. Färjan tar oss lugnt och bra uppför floden. Två gånger får vi kliva iland, för att gå guidade vandring i reservatet där du kan se fåglar av alla slag, vildsvin och hjortar. Känna doften av vilda växter, rosmarin, timjan och eukalyptus. Efter en tre timmars utflykt är vi tillbaka i Sanlucar för att äta en fisk och skaldjurslunch i Bajo de Guia, restaurangkvarteret med havsutsikt. Beläget precis där Guadalquivirfloden flyter ut i Atlanten. Efter lunchen blir det ledig tid för eget bruk då kanske ett dopp i havet lockar, en siesta eller egna strövtåg.

Förstora Patio i privatträdgård

Patio i privatträdgård med typiska pelargonkrukor

Dag 4. Sanlucar – Málaga

Vi börjar dagen med ett besök i en av landets mest genuina och roliga saluhallar, El Mercado. Färsk frukt och fräscha grönsaker tronar i stånden. På marmordiskarna ligger alla fula fiskar och frestande skaldjur som fiskats på natten. Kryddbodarna doftar. Senare går vi vidare upp i gränderna till ett litet adelspalats Palacio de Medina Sidonia. I palatset finns en liten, förtjusande, andalusisk trädgård. Här trängs lavendel, rosor, granatäpplen och rosmarin i lummig blandning. Vi tar även en tur inne i det vackra palatset och trots att vi skulle kunna vara kvar här hela dagen är det nu tid för uppbrott från Sanlucar.

Nu väntar oss Malaga och en färd tillbaka till Medelhavet. Vi tar den vackra Tjurarnas väg, La Ruta de Los Toros. Förbi korkekar och tjurar, förstås. Efter en scenisk tur om drygt två timmar och en lätt lunch i en av de fina byarna på vägen ankommer vi Malaga och vårt fyrstjkärniga hotell som är perfekt belägen på gågatan i det historiska centrumet. Konststaden där Picasso föddes lockar med gallerier och konst men för oss främst med trädgårdarna. På kvällen äter vi en god middag på en restaurang nära hotellet.

Förstora Jardines de la Concepcion, Malaga

Jardines de la Concepcion, Malaga

Dag 5. Malaga

Vackra Jardines de la Concepcion är belägen strax utanför Malaga. I denna innehållsrika botaniska park, finns all sorts tropiska växter och träd, som trivs i det fuktiga, varma klimatet. Parken grundlades 1857 och innehåller många tematiska trädgårdar, citrus, palmer, exotiska träd, en lotusdamm och mycket mycket mer. En njutbar stund! Därefter gör vi ett besök i ett gammalt mycket vackert hem, mitt i Malaga. Här väntar en typisk spansk patio med terrakottakrukor fyllda med alla sorts blomster. Men även en trädgård som innehåller rosor, jasmin, citrusfrukter, orkidéer, gloxinia och bougainvillea. Som sig bör i en äkta Medelhavsträdgård. Inne i huset får vi även se den imponerande glas och kristallsamling som den engelske ägaren har samlat. Ledig tid för bad, lunch vid havet, shopping eller det som lockar. På kvällen ses vi igen för att äta en trevlig avskedsmiddag tillsammans.

Dag 6. Malaga – hemresa

På förmiddagen besöker vi Malagas stora saluhall, El Mercado Central. Kanske dags att köpa med något hem? Korvar, lufttorkad skinka, mandlar, kryddor, ostar. Det finns mycket gott som frestar. För de som vill finns tid för ett museibesök. Vi är ju i Picassos födelsestad och här finns ett fint, litet museum med hans konst. En annan sevärdhet är Thyssenmuséet. Därefter är det dags för en sen fisklunch vid havet. Vi lastar vår buss med bagaget och åker dit för att njuta av Pescaito Frito, ortens specialitet. Om vi har tur skiner solen över oss och det glittrande Medelhavet. Vår buss tar oss ut till flygplatsen för hemresa efter innehållsrika och sinnliga dagar i älskade Andalusien.

 

För anmälan: ring 08-660 18 00 eller maila till info@favoritresor.se

För bästa upplevelse krävs hela leder och normal grundkondition för promenader i städer och ojämnt underlag i trädgårdar. Priset är baserat på de flygtariffer och lokala skatter som gällde februari 2015. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. Ditt namn skall stavas enligt det pass som du tänker använda för resan. För resans genomförande erfordras 25 deltagare. Begränsat antal platser. Resevillkor enligt arrangören Favoritresor.

Hotellen:

Hotel Catalonia Reina Victoria, Ronda

Hotel Los Helechos, Sanlucar de Barrameda

Hotel Molina Larios, Malaga