1. Fågelmatare av återvunnen PET-flaska

Förstora Fågelmatare av återvunnen PET-flaska

Källa

Gör två motsatt hål så att en slev går att trä rakt igenom. Skär med vass kniv. Gör ytterligare ett större hål strax ovanför sleven, för att fröna ska kunna rinna ut i sleven. Upprepa för ytterligare en slev. Fyll med fågelfröblandning. Vira ett snöre runt halsen på flaskan och häng upp.

2. Frömatare formad som ett ekollon

Förstora Frömatare formad som ett ekollon

Källa

Beskrivning hur man tillverkar en sån här fågelmatare finns i käll-länken. Det trixiga är att hitta en passande träskål och rätt storlek på maskorna i nätet.

3. Återvunna burkar blir poppiga fågelmatare

Förstora Återvunna burkar blir poppiga fågelmatare

Källa

Måla burkarna med hobbyfärg eller spreja med bilförbättringsfärg. Borra ett hål för sittpinne. Limma fast pinnen så att den inte glider ut. Limma sedan ett band runt burken. Bandet ska vara tillräckligt långt för att knyta en knut och sedan kunna hänga upp i en gren eller krok.

4. Kopp och fat i ett

Förstora Kopp och fat i ett

Källa

Ta en udda kaffekopp och limma fast den med lim som funkar för keramik och uteväder. Sen är det bara att hänga upp koppen i örat, antingen i ett snöre eller som här på en böjd krok.

5. Birdie num-num i strut

Förstora Birdie num-num i strut

Källa

Forma en strut av nät med lagom storlek. Fröna ska hållas inne, men samtidigt gå att lirka ut av en liten näbb. Häng upp struten i kedjor. Full beskrivning finns i käll-länken.

6. Lekfullt legobygge

Förstora Legobygge

Källa

Bygg med barnen. Det bästa med det här bygget är att det går att forma om på olika sätt. Men vill man ha det mer stabilt limmar man fast delarna.

7. Söta PET-flaskehus

Förstora Söta PET-flaskehus

Källa

De här söta fågelmatarna monterar man ihop med hjälp av metallklämmor i hål som man gör med hålslagen. Använd akrylfärg eller hobbyfärg som fäster på plats. Full beskrivning finns på käll-länken.

8. För den som bryr sig halvhjärtat

Förstora För den som bryr sig halvhjärtat

Källa

Kunde inte låta bli att ta med den här hiskeliga fågelmataren gjord av en gammal avloppsrensare.

9. Teaparty för fåglarna

Förstora Teaparty för fåglarna

Källa

Limma fast tekoppar i sina fat. Limma sedan fast dem på återvunna bordsben eller andra meterhöga pålar. Placera dem genom att sticka ner benen direkt i marken. Fyll med frön eller vatten, eller lägg fröna på fatet och vatten i koppen, så får fåglarna en helfest.

Läs mer

 

15 inspirerande fågelholkar

Hjälp fåglarna med byggmaterial

Sommarsvalka för fåglarna – bygg ett fågelbad!

Beskrivningar på 7 mumsiga fågelmatare för vintern

 

Förstora Karina Brozinic