Höstplantering och sådd av gräsmatta

Tidig höst är en utmärkt årstid att så, förbättra eller rulla ut en färdig gräsmatta. Eftersom höstarna ofta är fuktigare och svalare än vårarna gynnar det gräset som får lättare att etablera sig. Gräset bör hinna etablera sig innan vintern kommer, så vänta inte allt för länge med att så om du bor längre norrut, det vill säga, inte senare än augusti.

Höstklippning

Vid sista klippningen ska du inte klippa gräset för kort. En allt för kortklippt gräsmatta ger inget skydd under vintern och skadas därför lätt. Det får inte heller vara för långt eftersom det då kan ge upphov till svamp och mögelangrepp. Fyra till fem centimeter är lagom.

Höstgödsling av gräsmatta

Gräsmattan fortsätter att växa fram tills snön faller. Därför behöver den gödsel även på hösten, men det ska inte vara gödsel som är kväverikt, då detta främjar tillväxten. På hösten behöver gräsmattan avmognas inför vintervilan. Ett höstgödsel innehåller fosfor (P), kalium (K) och spårämnen men inget eller ytterst litet kväve (N). Forsfor hjälper till vid avmognaden på hösten och vid bildandet av nya blomanlag till nästa år. Kalium gör att växterna klarar kylan bättre och stärker cellväggarna vilket gör dem motståndskraftiga mot t ex snömögel.  Spårämnen försörjer växten så den inte drabbas av några bristsjukdomar.

Du bör inte gödsla för sent på säsongen med ditt vanliga kväverika gödsel då gräsets tillväxt behöver stanna av innan vintern kommer. Förbered gräsmattan, och övriga växter i trädgården med höstgödsel som inte innehåller kväve utan bara förbereder gräset inför vintern.

Kalium stärker cellväggarna vilket ger varje strå mer kraft att stå emot exempelvis snömögel. Det ger även gräset bättre vinterhärdighet eftersom det ökar även sockerhalten i växtsaften, precis som glykol i spolarvätskan till bilen. 

Även fosfor är bra för vinterhärdigheten då det stärker gräsets rötter så att tillväxten kommer igång lättare när våren kommer.

- See more at: http://www.weibulls.se/sa-har-gor-du/grasmatta/godsling/1026307.1393050.1921223a#sthash.bmZBg2JE.dpuf

Så lyckas du med gräsmattan månad för månad

Hösten börjar så klart olika över landet och från år till år. Men här är några riktmärken.

AUGUSTI

 • Så och plantera ny gräsmatta. 
 • Mossbekämpa om det finns mossa i gräsmattan. Vattna med mossmedel eller vatten blandat med järnsulfat. Undvik mossrivare eftersom det kan leda till att du får ännu mera mossa nästa år. 
 • Gödsla med höstgödsel. I norr kan det vara sista gången du gödslar inför vintern. 
 • Klipp som vanligt.


SEPTEMBER/OKTOBER

 • Så och plantera ny gräsmatta fungerar bra även i september i söder.
 • Mossbekämpa om det finns mossa i gräsmattan. Vattna med mossmedel eller vatten blandat med järnsulfat. Undvik mossrivare eftersom det kan leda till att du får ännu mera mossa nästa år. 
 • Gödsla med höstgödsel i söder.
 • Klipp som vanligt i söder. I norr bör du ställa upp knivarna på gräsklipparen till cirka 4-5 centimeter.
 • Kratta löv om de ligger i tjocka drivor, för gräset behöver ljus och luft. Lite löv gott köras över med gräsklipparen och ligga kvar.


NOVEMBER

 • Ingen mer gödsling. Nu ska gräsmattan få avmogna.
  Klipp om snön inte lagt sig än. Inför vintern bör du ställa upp knivarna på gräsklipparen till cirka 4-5 centimeter.
 • Kratta löv om de ligger i tjocka drivor, för gräset behöver ljus och luft. Lite löv gott köras över med gräsklipparen och ligga kvar.

Förstora Karina Brozinic

Läs mer om gräsmatta:

Att anlägga en ny gräsmatta

Gödsla gräsmattan rätt

5 sätt att bekämpa mossa

Snyggaste paradgräsmattan - webbfilm

5 snabbfix för gammal gräsmatta