Förstora Citronmeliss, Melissa officinalis

Citronmeliss 

Citronmeliss är en flerårig växt som blir 40 cm hög. Den sprider sig lätt med såväl utlöpare som frö. Dess friska citronsmak gör den mycket användbar och den passar utmärkt till fisk, sallad, ägg, lugnande te, bakverksdekorationer, i vattenkaraffen och drinken. 

Dragon 

Dragon är en flerårig växt som blir 60-80 cm hög. Det finns både fransk och rysk dragon. Fransk dragon har mycket godare smak men är inte lika härdig som rysk. Var noga så du får den franska dragonen om du vill använda den i matlagningen! Dragon används färsk så länge som möjligt, men kan också frysas. Klassisk krydda i hollandaise- och bearnaisesås! Passar även fint till fisk, ägg, kyckling och lamm. En kvist i vinägerflaskan ger fin smak! 

Kyndel 

Kyndel finns både som ett- och flerårig, sommar- och vinterkyndel, och blir 15-30 cm hög. Kyndel är en värmekrävande växt som trivs bäst i väldränerad jord. Kyndel har en mild pepparsmak som passar till bönor, ärter, kål samt stekta rätter. 

Förstora Timjan i blom

Trädgårds-, citron-, backtimjan 

Timjan är en flerårig växt som blir 10-20 cm hög. Torktålig och vacker marktäckare på torr jord, t ex i stenparti i full sol, eller i krukor som inte vattnas så ofta. Timjan passar till vilt, pasta, potatis, soppor och örtte. Timjan är känslig för hårda vintrar och barfrost så täck gärna med löv eller granris.

Libbsticka 

Flerårig, pampig växt som kan bli 2 m hög. Till skillnad från de flesta andra kryddväxter trivs libbsticka i näringsrik, fuktig jord och gärna i halvskugga. Libbsticka har en intensivt kryddig doft och smak. Används helst färsk men ytterst sparsamt i soppor, grytor och sallader. Passar också till smaksättning av snaps.

Basilika

Basilika är en ettårig växt i Sverige som finns i många smakvarianter och med olika färg och form på bladen. Basilika blir 20-30 cm hög och trivs bäst i ett vindskyddat och varmt läge med jämn fuktighet i jorden. Perfekt att odla i växthus. Basilika är frostkänslig, så plantera inte ut förrän risken för frost är över. Passar perfekt till tomat- och mozzarellasallad, örtsåser, pesto m.m.

Förstora Basilika och grönmynta i korg

Grön-, krus-, peppar-, äppelmynta 

Myntor är fleråriga växter med mycket god spridningsförmåga! Eftersom de sprider sig lätt med underjordiska utlöpare kan de med fördel odlas i kruka eller i nergrävd hink/kruka. Mynta passar till örtte och till smaksättning av sallader, såser, lammrätter samt kylda drycker som smoothies. Kan både torkas och frysas. Äppelmyntan har en fantastiskt fin färgsättning som gör den perfekt till dekoration av bakverk och desserter. 

Oregano, kungsmynta 

Oregano är en flerårig växt som blir 30 cm hög. Oregano växer vild på bla Gotland och förökar sig lätt. Hålls den inte efter blir den ett vackert ”ogräs” även i trädgården, där den är mycket uppskattad av fjärilar, humlor och bin. Oregano är den klassiska pizzakryddan, men är även god till lamm, soppor, örtte och i bröd. Behåller smaken väl som torkad. 

 

Förstora Persilja och tagetes

Persilja 

Persilja är tillsammans med dill vår vanligaste färska krydda och det finns både krusig- och slätbladig samt rotpersilja. Persiljan är en tvåårig växt som ger bäst skörd första året. På riktigt varma och dränerade platser kan den också bli flerårig. Om persiljan övervintras utomhus går den i blom andra året och kan då självså sig. Persilja kan användas i nästan alla maträtter, i sallader och som garnering. 

 

Förstora Rosmarinkvist på tork

Rosmarin 

Rosmarin är en flerårig kryddväxt med fantastisk smak och arom. Det är en torktålig solälskare som omgetts av mystik ända sedan antiken. Används i matlagning med lätt hand, till lamm, kyckling, inläggningar med fetaost eller som smaksättning av vinäger. Rosmarin passar både i kryddgården och i rabatten, men gör sig allra bäst i kruka. Eftersom rosmarin är dåligt vinterhärdig i större delen av Sverige kan krukan lyftas in och övervintras ljust och frostfritt. Rosmarin lär bevara minnet och det ungdomliga sinnelaget! 

 

Förstora Olika salviasorter

Salvia 

Salva är en halvhärdig/härdig flerårig växt som blir 40-50 cm hög. Övervintras plantan i trädgården ska den klippas ner till hälften på våren. Salvian är en relativt ny företeelse som kryddväxt och inte förrän på 1800-talet började vi använda salvia i köket. Passar fint till kött-, fågel- och tomaträtter, pasta, bönor och fetaosten. Salvian är fin som kantväxt och i rabatt, där flera plantor tillsammans skapar effekt. Plantera gärna ihop med rosor och lavendel och under jätteverbena.

 

Mer om örter och kryddor:

 

Kryddväxter - så lyckas du!

Skörda och torka kryddväxter

11 superenkla kryddväxter

Örtagårdar och kryddträdgårdar på 21 olika sätt

Spara