1. Välj klematis efter växtplatsen

Alla sorters klematis trivs i halvskugga, men en del är flexibla och kan klara även full sol eller skugga. Jorden bör alltid vara väldränerad, fuktighetshållande och näringsrik.
Storblommiga sorter behöver mer vatten och näring än småblommiga. Där det är soligt och lite torrt är någon sort inom Tangutica-gruppen ett bra val. I skugga är Atragene- och Viticella-gruppernas sorter säkra kort. Fråga i plantskolan.

Förstora Köp läckra klematis i webbutiken!

Redaktionens utvalda klematis i butiken
– köp 4 klematis för priset av 3!

 

2. Plantera klematis rätt

Gräv igenom jorden rejält innan plantering, gärna 50 cm djupt och lika brett. Blanda rikligt med kompost eller annat organiskt material ytligt i jorden. Se till att rotklumpen är genomvattnad innan. Plantera så att övre kanten på jordklumpen hamnar 10 cm under marknivå. Lägg gärna sand närmast basen på stammen, för att undvika att stammen ruttnar. Rötterna och rothalsen är väldigt känsliga för direktsol, så skugga gärna genom att sätta någon perenn framför.
Klipp ner plantan direkt efter planteringen så att bara några bladpar per gren återstår. Vattna rejält och därefter under torra perioder åtminstone hela första växtsäsongen.

3. Klematis behöver rätt klätterstöd

Olika klätterväxter klättrar, respektive klänger på olika sätt, därför krävs kunskap för att veta vilket stöd växter kräver. Klematis klättrar och håller sig på plats genom att sno bladskaften runt det som finns i närheten. Det första kravet på ett stöd är därför att det inte är grövre än att bladskaftens längd räcker till.
Armeringsmattor, nät och konstruktioner av flätade vidjor brukar fungera bra. Att låta klematis svinga sig upp i träd och buskar är också effektfullt. Tänk bara på att välja värdväxter som klarar tyngden och skuggeffekten. Sorter med måttlig växtkraft och som skärs ner varje år, som viticella-klematis, är betydligt lättare för värdväxten att hantera är en kraftigväxande atragene-klematis som med tiden kan bli upp till fem meter hög.

4. Håll utkik efter klematisbladstekeln

Klematisbladstekelns larver kan på kort tid kaläta plantor av småblommiga klematissorter. Stekelhonorna lägger ägg i klematisens årsskott och när larverna kläcks på försommaren syns upphöjningar. Då klipper du bort och förstör sådana skott, samt klämmer ihjäl larverna. Är angreppet stort bör du klippa ner och förstöra alla grenar, så slipper du förhoppningsvis stekeln till nästa år.

5. Följ beskärningstiderna - olika tider för olika sorter

  • Tidigblommande sorter blommar på förra årets nya skott och på dem klipper man bara bort döda grenar våren. Dessa kan skäras ner hårt om de blir för risiga.
  • Senblommande sorter blommar på detta årets skott och skärs ner hårt sent på hösten. Spara bara ett par bladpar på varje gren.
  • Sorter som blommar på såväl fjolårsskott som årsskott klipps bara lätt på våren. Gallra bort veka skott. Skär gärna tillbaka plantorna lite och gödsla efter första blomningen.

  

Läs mer om klematis:

 

Samplantering av rosor och klematis – bästa råden!

Stor guide inför klematisvalet

Dummie för beskärning av klematis – när, var, hur!

5 tumregler för klematis

Låt klematisen klättra (film)

 

Förstora Karina Brozinic

 

 

Spara