Förstora Stora fält med vildväxande gräslök

Stora fält med vildväxande gräslök

Gräslök (Allium schoenoprasum). Växer förvildad i Sverige, där den smitit från köksträdgårdar en gång i tiden. Är inte bara ätbar, utan har stora prydnadsvärden med sina små blomsterbollar, och bildar fina tuvor som gör den bra som kantväxt. Finns sorter i lila, rosa och vitt. Blir 20-30 cm hög. Ju mer man klipper växten desto tätare blir den. Den är lätt att dela och tuvorna bör delas vartannat eller vart tredje år för att växa kraftigt. Se till att den inte torkar ut helt. Funkar fint i kruka och även inomhus.

Förstora Köp allium från webbutiken!

Köp dina allium i webbutiken!
Sätt nu för sprakande blomning till våren.

 

Förstora Kinesisk gräslök (Allium tuberosum)

Kinesisk gräslök (Allium tuberosum)

Kinesisk gräslök (Allium tuberosum). Liknar gräslöken och odlas som gräslök, men har platta lite bredare blad. Blommorna skiljer sig också då de är vita och sitter i en flatare flock. Blommar i juli-september med 25-60 cm höga stänglar. Den växer bara som trädgårdsflykting i naturen på sina ställen i södra Sverige, inte som en vildart. Hela växten har en mild smak av vitlök. Trivs i halvskugga, så du kan odla den i kruka inomhus.

Förstora Kvicklök (Allium roseum)

Kvicklök är en ljuvligt rosa lökväxt

Kvicklök (Allium roseum) syn. rosenlök. Lågväxande art med söta rosa blommor i glesa tuvor i maj-juni. Sorten är mycket populär i Storbritannien, där den har fått namnet 'Rosy Garlic'. Höjd 25-40 cm. Den vill stå mycket väldränerat, gärna i stenpartier i sol, men kan klara lite skugga. Självsår sig frikostigt! Hela plantan är ätlig, men ratas av rådjur och gnagare p g a sin starka lökdoft. Vattnas medan den växer, men när den är i vila under sommaren vill den ha det torrt.

Guldlök (Allium moly). Blir 15-25 cm hög och tuvbildande. Växten blommar i maj-juni med gula 5 cm glesa flockar. Den är anspråkslös och förvildar sig snabbt om den får växa i mullrik jord i lätt skugga. Hela plantan är ätlig och har varit en mycket populär kulturväxt sedan urminnes tider.

Förstora Ramslök (Allium ursinum), en riktig trendlök

Ramslök är en riktig trendlök!

Ramslök (Allium ursinum). Den trendiga vårlöken har verkligen hittat sin väg tillbaka våra woodlands och köksträdgårdar, efter att ha varit vildväxande i södra Sverige i århundraden. Hela plantan är ätlig, men det är framför allt de unga breda bladen som används. Blomstjälken är 15-40 cm hög och bär upp vita, stjärnformade blommor i flock i maj. Vill ha lätt fuktig och näringsrik mulljord i halvskugga. Trivs den sprider den sig ymning, men är känd för att vara lite kinkig. Du kanske får räkna med några försök. Förökas genom delning eller frön.

Förstora Skogslök alt. kajp växer vilt vid kustängar

Skogslök alt. kajp växer vilt vid kustängar

Skogslök (Allium scorodoprasum) syn. kajp (utomlands kan den kallas för rocambole om du vill googla recept). Växer vild på kustnära områden i södra Sverige. Blommar i maj-juni med mörkt purpurfärgade blommor i små "missbildade" klot. Bulbillerna är nästan svarta och bildas lite senare i klotet. Bladen är tunna och antingen platta eller remlika. Milda i smaken. Löken är 1-2 cm och skördas som vitlök när bladen börjar vissna. Växten blir svajande hög, ca 40-100 cm beroende på var den växter. Fungerar i sol till halvskugga i mullrik men väldränerad jord. Går knappt att hitta i handeln, utan enklast att byta till sig i växtforum.

OBS! Vill tillägga att det inte är tillåtet att gräva upp plantor och lökar i naturen. Det går bra att ta fröer och bulber eller att fråga markägaren först.

Läs även: Allium - lila bollökar för prydnad

 

Förstora Karina Brozinic

Spara