När man pratar om "äkta fläder" är det fläder, alternativt kallad för hylle (Sambucus nigra) som menas. Det är blommorna och bären som är ätliga, och som används till saft m.m. Det finns flera flädersläktingar, men den växt som den kan förväxlas med mest är druvflädern (Sambucus racemosa). All fläder har giftiga växtdelar, men blommorna är giftfria. Bären är svagt giftiga, och bör inte förtäras råa. Det mesta av toxinerna försvinner vid upphettning. Även om druvfläderns bär används i andra länder, så finns den mesta och typiska smaken i S. nigra. Och för att skilja dem åt, finns det flera enkla trick här nedan.

Skilja på blommorna

Förstora Äkta fläderblommor

Blommor på "äkta" fläder (Sambucus nigra). Vita, stora flockar som har den unika fläderdoften. Blomställningen är platt upptill och går att ställa upp och ner på plant underlag, utan att den tippar. Blommar i juni-juli.

Förstora Falsk fläder, druvfläder

Blommor på "falsk fläder", druvfläder (Sambucus racemosa). Blommorna är gula, saknar den signifikanta fläderdoften och blomställningen är mer lik en uppåtpekande klase eller kon. Druvflädern blommar i april-maj, d v s tidigare än äkta fläder.

Skilja på bären

Förstora Äkta fläderbär är svarta

Äkta fläderbär (S. nigra). Bären är först röda, men svartnar när de är mogna i september-oktober. Röda skaft, klasarna fortfarande platta. Klämmer man bären kommer det rikligt med mörkröd bärsaft.

Förstora Druvfläderns röda bär

Druvfläder (S. racemosa). Klarröda bär i rundade klasar. Mognar i augusti och är giftiga.

Andra skillnader

Vill man veta vilken buske man har på tomten om det inte finns blommor eller bär för tillfället, kan man knipsa av en kvist. Är märgen vit och ljus är det äkta fläder, medan druvfläderns märg är ljusbrun.

 

Förstora Karina Brozinic