Det finns vita, rosa, röda, violetta, purpurfärgade samt tvåfärgade fuchsior och det som gör dem speciella är framförallt de fantasieggande blommorna. Blomknopparna är droppformade och utvecklas därefter till klockliknande enkla eller fyllda blommor, vilka liknats vid dansöser.

Bästa växtplatsen för fuchsia

Fuchsior trivs bäst i uterummet eller på den inglasade balkongen. Där får de allt ljus de behöver samtidigt som de skyddas från blåst och häftiga regnskurar. En skyddad plats i trädgården fungerar också fint, speciellt om sommaren är solig och inte allt för blåsig. En fuchsia kan också placeras på fönsterbrädan, men då blir blomningen inte lika riklig. Har du den inomhus som krukväxt ska du ställa den på en ljus växtplats, till och med i full sol.

Förstora Fuchsia 'Blue Eyes'

Fuchsia 'Blue Eyes'

Vatten och skötsel av fuchsia

Fuchsian är känslig för uttorkning under växtperioden så se till att vattna den ordentligt och gärna med svag näringslösning. Fuchsia gör sig bra när den får hänga ner så att de vackra blommorna blir synliga. En ampel är därför ett utmärkt alternativ liksom en kruka på fot som skapar höjd. Balkonglådor och höga krukor fungerar också fint liksom uppstammade plantor.

Förstora Fuchsia i ampel

Fuchsia passar fint i ampel

Övervintring och vinterförvaring av fuchsia

Den vackra blomning kan njutas ända tills den första frosten kommer. Den intresserade kan även övervintra fuchsiaplantor under vinterhalvåret, t.ex. i ett frostfritt garage eller jordkällare. Vattna då endast sparsamt och undvik växtnäring från höst till vårvinter. 5 - 10°C på vintern är optimal temperatur. Efter vintervilan omplanteras växten. Beskärs hårt om du vill ha en kompakt planta eller putsa lätt om du vill ha en stor planta. Fuchsia har väldigt vackra stammar som framhävs fint när de blir äldre.