Färgskalan på prydnadskål går från vitt, rosa och grönt till purpur och det finns även flerfärgade. Vissa sorter har helt släta blad, andra har krusiga eller flikbladiga. Prydnadskålen är vacker i höstplanteringar och håller sig fin långt efter det att frosten kommit. Ju svalare väder desto klarare blir färgerna och plantorna kan stå fina hela vintern innan de slutligen faller ihop.

Förstora Prydnadskål i låda

Prydnadskål är vacker att samplantera med andra sensommar- och höstblommor som till exempel cyklamen, höstaster eller silvergirlang. Mycket effektfullt är också att fylla en stor kruka eller ett stort fat med mängder av prydnadskål. De kan gärna planteras symmetriskt, det ger en härlig struktur.

Placeringen är enkel eftersom prydnadskål trivs i alla väderstreck. Den fungerar bra att plantera i vanlig blomjord, men allra bäst trivs den i lerig jord. Viktigast för ett bra resultat är regelbunden vattning så att jorden hålls fuktig.

Förstora Prydnadskål med plättar på tråd

Lite kuriosa är att prydnadskålens vetenskapliga namn är Brassica oleracea och att redan romarna använda Brassicas för benämningen av kål. Prydnadskål används i princip uteslutande för dekoration, men går även, precis som andra kålarter, att äta.