AIKO är resultatet av ett femton års långt förädlingsarbete. Arbetet initierades av en odlarförening i Belgien och målet var att ta fram en ny, annorlunda och hållbar azalea.  Förädlingsarbetet startade i Belgien 1995 och femton år senare visades resultatet för första gången på den stora Blomsterutställningen Floralien i Gent 2010, en utställning som hålls vart femte år. Där vann den priset som bästa Nyhet 2010.

Förstora AIKO en vårnyhet 2013!

Blommorna har ett unikt utseende: de är dubbla och ser ut som små kameliablommor. De finns i färgerna rosa, vitt och rött. Alla AIKO azaleor säljs i speciella och lätt igenkännbara silvergrå krukor. Krukan är en kvalitetsgaranti på att plantan är äkta.

Lite kuriosa är att konsumenter i Sverige har varit delaktiga i urvalet av de sorter av AIKO som nu lanseras. För ca fem år sedan visade Arvidssons i Fjärås åtta drivna dubbelblommande sorter på azaleautställningar i Sverige. Sorterna hade drivits i blom för att testa deras hållbarhet och därefter valdes de tre bästa sorterna ut. I februari-mars 2013 finns de äntligen på marknaden!

AIKO azalea är en sen vårazalea. För att garantera hög blomningskvalitet och lång hållbarhet finns de därför till försäljning tidigast i februari.

Förstora AIKO som snittblomma

Odlingstips för bästa resultat:

 

Placering: Ställ i fönster eller på ljust bord. En knoppig azalea kräver ljusare placering.  Undvik starkt solsken.

Vattning: Vattna regelbundet. Enklast; häll ca 1 dl vatten i botten på ytterkrukan varje dag eller lite mer med 2-3 dagars mellanrum. Kontrollera att den inte står i vatten eller är våt före vattning. Azalean ska torka upp lite mellan vattningarna.

Näring: Ingen näring under blomningstiden.