Man bör beskära lavendel en gång om året, tidig vår eller efter blomning i augusti. Man kan även beskära lavendelbuskarna två gånger om året så att de inte hinner förveda sig grovt nertill, och plocka mycket skott och blommor däremellan. Då blir de ännu buskigare.

Vårbeskärning av lavendel

I södra delarna av landet där lavendeln är härdig på friland, kan man klippa ner dem i april när det börjar komma nya gröna skott. Det finns de som klipper ner tidigare, redan i mars, men viss risk finns att de kan få frysskador om det kommer en överraskande sista köldknäpp. Vårbeskärningen är bäst om man har mycket förvedade delar på sina buskar. Var inte rädd för att ta i. En tredjedel till hälften ner och chop-chop! Så blir du av med de kala grenarna. I de flesta parker och trädgårdar där jag sett dem beskära lavendel drar de bara buskröjen eller häcktrimmern ca 15 cm över marken över raderna.

En riktigt gammal och ranglig lavendel som aldrig blivit beskuren, kanske inte klarar att bli beskuren ända ner i gammal ved. Gör en avvägning då om det är värt att testa, eller om den ens är värd att spara om man låter bli.

Förstora Samma lavendelbuskar som ovan

Samma lavendelbuskar som ovan. De beskärs hårt ner till 15 cm varje vår.

Skörda lavendel

Skörda gärna blommor och skott hela säsongen. De blommar rikligen om. Bara att klippa av blomstängerna och torka. Klipp med vass sax och skörda när det är soligt, gärna tidig morgon när de eteriska oljorna är som mest koncentrerade i plantan. Det finns många recept och användningsområden.

Klippa ner lavendel på hösten

I augusti när lavendeln blommat över är det läge att klippa ner buskarna. Då trimmar man enkelt i de gröna delarna innan de hunnit bli förvedade och behåller på så sätt fina täta buskar. Har du missat att göra en vårbeskärning kan du ändå testa att beskära en bit ner i det vedartade. De brukar kunna klara lite tuff beskärning.

Vid all beskärning och nedklippning kan du ta tillvara på sticklingar, både vedartade och gröna skott.

Läs mer

Vårbeskärning av lavendel (Film)

4 oemotståndliga lavendelrecept

Så sköter man lavendel

Föröka lavendel med sticklingar

 

Förstora Karina Brozinic