1. Akleja (Aquilegia vulgaris)

 En av de vanligaste perenna allmogeväxterna. Aklejor får tusentals små svarta frön som sprids i närområdet så fort de mognat. Det är lätt att känna igen de små plantorna på de typiska bladen, och det är enkelt att flytta eller rensa bort dem om man vill. Akleja korsar sig, så har man flera sorter är det inte säkert att nästa generations blommor blir i likadana som moderplantans.

Förstora Aklejor är lättskötta mormorsblommor

Aklejor är lättskötta mormorsblommor

2. Lupin (Lupinus)

Vad vore midsommar utan lupiner vid vägkanten? En typisk kulturväxt, som förvildat sig långt utanför gamla trädgårdar. Det pågår nästan en förtalningskampanj mot lupiner, att de är ett invasivt ogräs. Men i den egna trädgården behöver de inte vara det. Klipp bara av fröställningarna om du inte vill ha för många plantor. På så sätt kan man även få dem att blomma om under säsongen.

Förstora Lupiner är gamla kulturväxter

Lupiner är gamla kulturväxter som förvildat sig

3. Äkta förgätmigej (Myosotis scorpioides)

En lågväxande och kortlivad perenn. De små rundade bladen liknar musöron, och de näpna blommorna rullar ut sig på sin stängel med först rosa blomknoppar till blålila blommor. Förgätmigej självsår sig och trivs på flera olika växtplatser. Även om den sprider sig överallt, så är den jättelätt att dra upp där man inte önskar då rötterna är ytliga.

Förstora Förgätmigej är en av svenskarnas favoritord

Förgätmigej är en av svenskarnas favoritord

4. Jättevallmo (Papaver orientale)

Har man väl planterat denna storblommande perenn, belönar den dig med ny plantor år efter år. Vill man inte ha fler är det bara att knipsa av den signifikanta frökapseln strax innan fröna mognat, men det är synd då kapseln i sig har ett estetiskt värde. Jättevallmo eller orientalisk vallmo är rödorange, och det finns även rosa och vita sorter.

Förstora Jättevallmon känns exotisk med sina stora blommor

Jättevallmon känns exotisk med sina stora blommor

5. Fingerborgsblomma (Digitalis purpurea)

Fingerborgsblommor är bienna (tvååriga) men de självsår sig lätt i rabatterna, så det är förståeligt att man kan uppfatta det som att de är perenna. Första året bildas en stor bladrosett. Andra året kommer upprättväxande spiror med blommorna. Det går att flytta unga bladrosetter om man är riktigt försiktig.

Förstora Fingerborgsblommor verkar perenna när de egentligen är bienna

Fingerborgsblommor verkar perenna när de egentligen är bienna

6. Daggkåpa (Alchemilla mollis)

Vackert bladverk med handflikiga blad gör att daggkåpan är en av de populäraste basväxterna i rabatter. Den är dessutom inte kräsen med jord eller plats, utan växer i de flesta lägen. De gulgröna flocklika blommorna väver ihop och ger ett romantiskt skimmer över rabatten. Tyvärr kan det se lite stökigt ut när de blommat över. Då kan man klippa av med häcksax, men lämna tillräckligt för att de ska kunna bilda frön. Daggkåpa sprider sig så ymningt att det tenderar till ogräs.

Förstora Daggkåpa är en mycket bra vävarväxt i rabatter

Daggkåpa är en mycket bra vävarväxt i rabatter

7. Studentnejlika (Lychnis chalcedonica)

Denna röda perenn kallas även för "brinnande kärlek". Studentnejlika har odlats i Sverige sedan 1700-talet. Står sig fint som snittblomma och det finns även sorter med vita blommor. En mycket lättodlad perenn.

Förstora Studentnejlika kallas även för "brinnande kärlek"

Studentnejlika kallas även för "brinnande kärlek"

8. Stockros (Alcea rosea)

Utanför vita staket och gamla gatuhus är stockrosor i varierande kulörer ett måste i Skåne. Det skriker kulturväxt om dessa resar. Stockrosor är bienna, och några sorter/arter perenna. De korsar sig, så avkomman är inte pålitlig, men spelar det någon roll egentligen när den ena blomman är vackrare än den andra?

Förstora Stockrosor är givna resar i mormorsträdgården

Stockrosor är givna i mormorsträdgården

9. Nattljus (Oenothera biennis)

Nattljusen slår ut med sina vackra citrongula blommor på kvällen. De slår ut så snabbt så att man kan följa händelseförloppet under någon minut. De fröar av sig, men brukar sällan dyka upp på exakt samma ställe. Nattljus är bienna, och har odlats som läkeväxt i Europa sedan 1600-talet. Ur fröna utvinnas en olja som är mycket rik på gammalinolensyra och linolsyra, som är fuktbevarande och därför används i hudkrämer.

Förstora Du kan följa hur nattljusens citrongula blommor öppnar sig på kvällen

Följ processen när nattljusens blommor öppnar sig på kvällen

10. Röd solhatt (Echinacea purpurea)

Röd solhatt, eller röd rudbeckia, är en perenn som blommar länge på sensommaren. En mycket uppskattad fjärilsväxt. De stora rosa blommorna är jättefina som snittblommor.

Förstora Röd solhatt är en riktig fjärilsrestaurang!

Röd solhatt är en riktig fjärilsrestaurang!

 

 

Förstora Karina Brozinic

Spara