Fördelar med ätbara blommor

Om broccoli, blomkål, gräslök, rädisa eller olika bladgrönsaker som spenat, ruccola går i blom är det bara att ta tillvara på dessa. Växterna får en andra chans.

De läkande egenskaperna hos många blommor är inte att förringa. Ringblomma och fläderblommor hjälper matsmältningen, minskar feber och stimulera immunförsvaret. Kamomill och lavendel lindrar stress. Kaprifol och isop lindrar luftvägsbesvär och lugnar mage och tjocktarmen. Kungsljus kan hjälpa sjukdomar i andningsorganen, lindra smärta, huvudvärk och ge ro, blomsterkrasse innehåller naturliga antibiotiska egenskaper, och rödklöver är en utmärkt blodrenare. Violer och penséer har antiinflammatoriska egenskaper och är bra för andningsorganen. Rölleka drar ihop blodkärlen och minskar feber och förkylningssymptom.

Blommorna på gräslök, ringblommor, blomsterkrasse, portlak, rosor och persilja är rika på C-vitamin, liksom ogräset maskros som även är rikt på  A-vitamin och flera nyttiga mineraler.

Många av de vanliga örtblommorna, såsom basilika, gurkört, rosmarin, dill, oregano, timjan och mynta har samma smak och medicinska värde som bladen, bara inte lika intensiva. Den sistnämnda har lugnande effekt på magen och hjälper matsmältningen.

Förstora Kamomill och ringblomma är milda till teer

Kamomill och ringblomma är milda till teer

Skörda och använda blommor i maten

Plockar man blommorna tidigt på morgonen, precis när daggen torkat upp, har de mest arom. Blommorna kan ha olika användningsområden, som i eller på bakverk, att smaksätta smör, i oljor och vinäger, i drycker och teer, dekorera mat, toppa och krydda sallader. Krassens blomknoppar läggas in och användas som falsk kapris. Squash, zucchini och dagliljeblommor kan friteras som de är, paneras eller fyllas med färskost, tonfiskröror eller äggsallad. Prova att frysa några blommor i isbitar att smaksätta sommardrinkarna med. Penséer, violer, syrener, nejlikor och rosenblad kan kanderas och användas som dekor på efterrätter.

Förstora Zucchiniblommor är goda att fylla eller frittera

Zucchiniblommor är goda att fylla eller fritera

När man ska iakttag viss försiktighet

Plocka inte blommor nära vägkanten. Använd inte heller ettåriga blommor som du inte odlat från frö eller stickling själv. T ex köpta penséer eller pelargoner kan ha besprutats eller kan innehålla retarderingsmedel. Medan vissa blommor är giftiga, såsom fingerborgsblomma, tomat eller potatisblomma, så finns det en hel del som helt enkelt inte smakar gott. Det finns även en regel om att ju starkare doften är, desto starkare är smaken, så provsmaka innan du doserar. Och oftast ska man bara använda blombladen på större blommor, då den vita basen på blomman inte alltid smakar lika bra.

Förstora Penséer kan kanderas eller användas i sallader

Penséer kan kanderas eller användas i sallader

Lista över ätliga blommor

SÖTA OCH MILDA:

  1. Anisisop - svag anissmak, te, toppa och dekorera efterrätter, sallad
  2. Basilika - mild kryddsmak olika sorter har olika smak
  3. Blomsterböna - mycket smakfulla, garnering i soppor och sallader
  4. Blåklocka - dekoration efterrätter, sallad
  5. Blåklint - smakar inte mycket men är dekorativ, till te
  6. Citronverbena - svag citrussmak, te, toppa och dekorera efterrätter
  7. Förgätmigej - te, dekoration efterrätter, drycker
  8. Gurkört - endast kronbladen, dekoration efterrätter, isbitar, sillinläggning
  9. Isop - te, is, dekoration, socker
  10. Kamomill - te, smaksättare till sallad, ljust kött och fågel
  11. Kaprifol - i botten av blomman är söt nektar, dekoration, sallad
  12. Knöl- och sommarbegonia - ger lite syrlighet åt sallader
  13. Kungsljus - kronbladen, te
  14. Lind - te, mycket behaglig söt smak och doft
  15. Mynta - olika sorter har olika smak, te, dekoration, is
  16. Nejlika - söt smak på blombladen, dekoration, i Chartreuse
  17. Oregano - mild kryddsmak
  18. Pensé och viol - dekoration efterrätter, kanderad, socker, sallader, is
  19. Rosmarin - mild krydda
  20. Rödklöver - te, i sallad, dekorera mat och efterrätter
  21. Solros - unga blomknoppar ångas som kronärtskocka, blomblad strösslas råa som dekoration lite svagt bittra
  22. Stockros - kanderad, smaksättare i sirap
  23. Temynta - te, smakförhöjare i ris- och pastarätter
  24. Timjan - mild krydda, olika sorter har olika smak
  25. Tulpan - kronbladen smakar grönsallat
  26. Tusensköna - knoppar och blomblad toppa sallad, soppor, smörgåspålägg
  27. Zucchini och squash - fritera, steka, panera eller fylla (det är hanblommorna man skördar, ta bort pistill innan)

    BLOMMIGA:
  28. Daglilja - mild, som dekoration, fylld, friterad
  29. Dill - kronan som mild smaksättare
  30. Doftpelargon - smaken varierar med doften, dekoration efterrätter och bakverk, socker
  31. Fläder - saft, friterade klasar med smet, champagne
  32. Fänkål - mild anissmak
  33. Körsbär - dekoration efterrätter och bakverk, socker
  34. Lavendel - i och på bakverk (skorpor kan rekommenderas), till vilt- och lammarinad
  35. Ros - ju mer doft desto mer smak, kronbladen, saft, kanderad, dekoration, rosenvatten, sorbet, gelé
  36. Syren - saft, dekoration sötsaker, kanderad, socker
  37. Äpple - dekoration efterrätter och bakverk, socker

    PEPPRIGA:
  38. Blomsterkrasse - lite rädissmak, i sallad, fyllda, knoppar till inläggning
  39. Broccoli - milda och lite peppriga, fina förvällda och friterade
  40. Gräslök och ramslök - mildare löksmak, toppa sallad, gratänger (efter ugnen), smaksätt smör, vinägrett, färskost
  41. Raps - som smaksättare i sallad, omelett, paj
  42. Ruccola - som smaksättare i sallad, omelett, paj
  43. Rädisa - som smaksättare i sallad, omelett, paj
  44. Senap - som smaksättare i sallad, omelett, paj
  45. Tagetes - i sallad, vinägerkrydda, i vinägrett

    BITTRA:
  46. Cikoria - te, kan användas som smaksättare
  47. Fuchsia - milt bitter ger lite syrlighet, dekoration efterätter och sallad
  48. Lejongap - milda till bittra, men fina att dekorera med
  49. Maskros - krydda med blombladen i stuvningar, bröddeg, omelett, toppa sallad, dekorera pizza och paj, salt, smör, unga blomknoppar är mildare friteras och ångkokas
  50. Prästkrage - blombladen till toppa sallad, i stuvningar, omeletter, blomknoppar som kapris
  51. Ringblomma - milt bitter, te, blad till sallader, färgar ris
  52. Röllika - te, kan användas som smaksättare
  53. Solros - milt bitter, blomblad till sallader, toppa rätter

 

Förstora Karina Brozinic