Fördelarna med trimning (deadheading) av rosor

"Deadheading" är ett välkänt begrepp i England för att ta bort vissna rosor. Döda blommor trillar bort av sig själva efter ett tag, men det ser så trist ut och de levande blommorna kommer inte till sin rätt bredvid en död. Klipp eller plocka bort överblommade rosor i början på säsongen. (Har man rosor för nyponens skull, ska man låta dem vara ifred, så att frukterna hinner utvecklas.) Förutom en fräschare rosbuske minskar man även risken för svampsjukdomar, som lätt fäster sig i en död blomma som börjat mögla. Många rosbuskar stimuleras även till att fortsätta att producera blomstjälkar om man trimmar en bit ner.

Förstora "Dead heada" överblommade rosor.

Klipp bort vissna blommor på rosor för att få längre blomning.

Så trimmar man bort vissna rosor

Rosor som blommar om (så kallade remonterande eller återblommande rosor) ska beskäras på ett speciellt sätt för att blomma mer under resten av sommaren. Klipp bort den vissna blomman tillsammans med en bit av stjälken. Ungefär så lång bit att två till tre blad följer med. På så sätt underlättar du för nya blombildande skott att växa fram.

Förstora Köp 3 rosor och få en ros på köpet!

Köp 3 rosor få en ros gratis!
Beställ här och ange 'Nina Weibull'.

 

Liten film om deadheading

Det finns många instruktioner om hur man ska trimma rosorna; klippa ovanför ett en kvist med fem blad på, göra snitt i 45° vinkel m.m. Men det behöver inte vara så komplicerat. Precis som filmen visar – huvudsaken är att få bort det trista och döda.

Håll efter skadedjuren

Kolla också efter ohyra på rosorna. Ju snabbare man upptäcker en skada, desto snabbare och effektivare kan man sätta in en behandling. Ta för vana att gå en runda varje kväll och kombinera med att samtidigt njuta dofter och intryck. Vecklarfjärilens larv rullar ihop rosenblad och förpuppar sig inuti rullen. Kläm ihjäl larven så fort du upptäcker hoprullade blad. Duscha bort bladlöss med vatten eller bekämpa med såpavatten.

Andra växter som gillar trimning

Flera perenner som blommat över kan må bra av en trimning och vilja blomma om, som nävor, kantnepeta, daggkåpa, blåklockor och prästkrage. Många sommarblommor är vi redan vana att det ingår i den dagliga skötseln att nypa av vissna blommor för härlig blomning hela säsongen, som petunior och pelargoner. 

Läs mer om rosor:

 

Mästare i rosförädling

Proffsens odlingstips för rosor

Mulla till det för rosorna

Vilka rosor får fina nypon?

Åkerfräken till rosorna

 

Förstora Karina Brozinic

Spara

Spara

Spara

Spara