Förstora Lavendelsticklingar

Klippta lavendelsticklingar utan klack. Rensa på blad nertill.

Så tar man lavendelsticklingar:

Våren är bästa tiden att ta lavendelsticklingar, men det går lika bra året om. Sticklingar tar sig bäst om man får med en lätt vedartad "klack". Det vill säga att när man bryter av en liten gren får man med en liten bit bark från grenen den satt på. Sticklingar ska vara ca 10 cm långa.

Plantera och sköta lavendelsticklingar:

Dra bort de nedre bladen på sticklingen och låt bara några få vara kvar i toppen. Stick ner i jord som är utblandad med sand eller perlite. Jorden får gärna vara genomvattnad innan. Man kan sätta många sticklingar tillsammans i en kruka. Ställ varmt, men inte i direkt solljus. En plastpåse över krukan kan hjälpa till med värmen. Vattna måttligt, de nybildade rötterna behöver jämn fuktighet och får inte torka ut, men de får inte heller stå i vatten så att de riskerar att ruttna.

Rötter bildas inom några veckor beroende på årstid och övriga förutsättningar. Det är bara att vänta och se när de börjar skjuta nya skott. Det brukar vara ett bra tecken på att rötter vuxit ut, men avvakta gärna några veckor till innan de skolas om eller planteras i rabatten.

En liten film som visas hur lavendelsticklingar tas så att de får klack.

 

Mer om lavendel:


16 inspirerande lavendelplanteringar

4 oemotståndliga lavendelrecept

Klipp ner lavendeln rejält!

Så sköter man lavendel

Vårbeskärning av lavendel (Film)

 

Förstora Karina Brozinic

Spara