Plantering och läge

Rabarber trivs bäst i väldränerad jord med hög mullhalt (organiskt material), men kan även planteras i lerjordar så länge de är väldränerade och man har tillfört kompost. Man kan även odla i en upphöjd bädd, t ex pallkrage eller t o m stor kruka på balkongen. En solig plats är att föredra, förslagsvis en varm södersluttning.

Plantera sent på hösten eller tidigt på våren på ogräsfri plats. Lämnaca 60 cm till en meter mellan varje planta och se till att plantans stjälkbasar inte hamnar under markytan.

Vattning och gödning

Vattna och göd plantan första året, men börja skörda först år två. Då har roten hunnit etablera sig och växa sig stark så att den orkar producera stjälkar för många säsonger framöver. Hönsgödsel, gräsklipp eller kogödsel ger bra näringstillskott.

Förstora Vrid av rabarberstjälkarna vid skörd

Vrid av rabarberstjälkarna vid skörd

Skörda rabarber

Skörda rabarbern två till fyra gånger under säsongen. Se till att hela stjälkfästet kommer med vid plockningen. Sitter det kvar kan det ruttna och förstöra rabarberroten. Undvik därför kniv när du skördar. Ta istället ett grepp långt ner på stjälken och vrid tills bladet lossnar av sig själv. Det är bara stjälken man äter, då bladen är något giftiga och kan orsaka lite magont. Några blad ska vara kvar efter skörd så att den kan fortsätta växa till sig, och skörda inte för sent på hösten, för den behöver kraft att förbereda sig för vintervilan.

Mer om rabarber:

 

Så odlar man glasrabarber

Dela och flytta rabarber

Odling av glasrabarber inomhus

Rena rama rabarbern

 

Förstora Karina Brozinic